Seguretat ciutadana

Els sindicats de penitenciaris, bombers i policies volen més efectius

Els presidents de les entitats consideren que el personal dels cossos de seguretat són insuficients tenint en compte les tasques a fer

Els sindicats de penitenciaris, bombers i policies volen més efectiusFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presidents del sindicat dels funcionaris de la policia (CFPA), de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) i del sindicat penitenciari d'Andorra consideren que el nombre d’efectius de seguretat en cadascun dels cossos és insuficient. Les dades d’Estadística que va presentar el Govern dimecres passat, i que mostren la informació sobre els cossos policials, cos i efectius de bombers i efectius penitenciaris, reflecteixen la poca evolució que han patit els tres cossos des de l’any 2010, en algun cas inclús havent-hi una disminució del personal.

El president del CFPA, Salvador Prieto, considera que “com més incorporacions hi hagi millor, cada vegada hi ha més volum de feina i els efectius al final som els que som”. Prieto, que confessa que es va sorprendre quan va veure el nombre d’efectius que el Govern xifra, ja que afirma que de “personal policíac som realment 246”, lamenta que en els darrers anys “l’evolució ha estat mínima”. “L’any 2010, abans del canvi de Govern, de personal policíac érem 248, més que ara”, reitera. “El que tenim clar és que en aquest període només s’han cobert les baixes per jubilació”, comenta el president del CFPA.

Segons les dades d’estadística el personal policíac va baixar l’any passat en cinc membres respecte a les dades del 2016, mentre que el d’administració ho va fer en quatre. No obstant, les xifres totals han augmentat gràcies a la incorporació de 33 alumnes, la darrera promoció que es troba en el seu darrer any de prova però que actualment són policies a ple rendiment i ja cobreixen serveis de patrulla. La situació podria millorar en els propers mesos ja que es van treure a concurs 17 places més per alumnes agents que començarien a fer el període de formació.

UNA RÀTIO MENOR QUE A ESPANYA

En la mateixa línia es troben les reivindicacions del president de l’ABA, Joan Torra, que destaca que la ràtio dels bombers a Andorra està per sota dels països veïns. “Mentre que nosaltres tenim un bomber i mig per cada 1.000 habitants, en d’altres països tenen una ràtio de 3,5 i 3,8”, assenyala Torra, que recorda que Andorra no compta amb bombers voluntaris, tal com sí que hi ha en països com Alemanya o França. “Ja fa temps que diem que amb els bombers que som segons quines emergències no es podran atendre”, assenyala Torra, que recorda que, a més de la feina pròpiament dita de bombers, “hem de comptar també el servei de transport sanitari que els bombers d’altres països no realitzen”. El president de l’ABA recorda que “de les 8 de la nit a les 8 del matí nosaltres assumim tots els transport sanitaris perquè l’empresa contractada del SAAS només atén de dia”.

Per aquest motiu, durant aquestes hores, Torra afirma que es donen moltes situacions en les quals una emergència de bombers es retarda perquè el cos més proper es troba fent un servei de transport o d’ambulància. “En casos així, si l’han d’assumir bombers d’altres parròquies, el temps d’actuació es retarda molt”, sentencia. Torra també recorda la reivindicació del sindicat perquè els administratius formin part del cos i assenyala que dos administratius de baixa de llarga durada no han estat substituïts.

SOTA MÍNIMS A LA PRESÓ

El president del sindicat penitenciari d’Andorra, Sergi Teixeira, assenyala que falten efectius a la plantilla del cos d’agents penitenciaris. “Treballem sota mínims, hem d’anar amb cura i garantir una seguretat mínima”, assegura Teixeira, que posa èmfasi en el fet que la xifra que es pren per saber la necessitat o no d’incorporar més efectius és la ràtio , però, “siguin 51 o 135 detinguts, la tasca és la mateixa”, manifesta.

“El problema no és la seguretat dels presos, fa molts anys que treballem amb mínims i està garantida. El problema és del dia a dia, d’haver de deixar de fer una tasca per anar a fer-ne una altra”, assenyala el president del sindicat. Teixeira recorda que el centre treballa per unitats i que a vegades les vacants en algunes s’han de cobrir amb efectius d’altres. Teixeira afirma que actualment “el detingut requereix més atencions” ja que “el tema de la reinserció va cada dia a més”, afirma.

tracking