Treball

Els sindicats demanen “respecte” per part de la CEA

El secretari general de l’USdA considera “irrisori” que la Confederació demani representants del sector privat per fer d’interlocutor amb el Govern

Els sindicats demanen “respecte” per part de la CEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gabriel Ubach i Guillem Fornieles, secretaris generals de l’USdA i del SAT, respectivament, “lamenten” la proposta que es planteja des de la Confederació Em­presarial (CEA) de crear un sin­dicat que aglutini treballadors del sector privat que pugui ser un interlocutor vàlid entre ells i el Govern. Ubach considera “irrisori que la CEA demani ara un representant del sector privat, perquè de sindicat n’hi ha hagut sempre però han estat posant pals a les rodes”. “Respectem la CEA amb el que és i el que representa, i el que demanem és una mica de respecte per part seva”, va dir Ubach. “Penso que són paraules molt desafortunades. Lamentem molt aquestes coses”, va reblar el secretari General de l’USdA.

Tant Xavier Altimir, president de la CEA durant els últims 12 anys, com Gerard Cadena, actual president de la patronal, són favorables a fer tirar endavant el projecte. No obstant això, Ubach reivindica les associacions que ja existeixen al Principat. “L’USdA forma part de la Confederació Europea de Sindicats (CES). Que demanin més sindicats, existint el que existeix, està totalment fora de lloc”. “Nosaltres podríem dir que fa falta més patronals que realment siguin representatives de la realitat comercial del país, però no ho direm perquè la CEA representa el que representa”, va assegurar el secretari general de l’USdA, que sentencia que “si no hi ha més sindicats a Andorra és perquè les lleis són totalment contràries a la creació de sindicats”.

D’altra banda, Fornieles creu que la demanda “és una burla a la llibertat sindical”. “S’han oposat sempre als sindicats del sector privat. A qui volen enganyar? Si volen un sindicat és perquè estigui controlat pels patrons des de l’ombra”, considera Fornieles, que creu que “d’alguna forma estan donant a entendre que els que manen aquí són ells”, fet que considera una actitud “feudalista”. El secretari general del SAT recorda que des de la CEA “han estat sempre en contra que es faci un sindicat del sector.

“LLEIS DE COACCIÓ”

Ubach es va referir també a les lleis laborals que estan pendents de ser aprovades. “El codi de relacions laborals, la llei sindical i la llei de vaga no són lleis de llibertat, sinó que són lleis de coacció, i la CEA ho sap perfectament”, va afirmar el secretari general de l’USdA. “Fem un pas enrere enorme amb les noves lleis. L’única intenció que tenen clarament és la d’abaratir l’acomiadament lliure”, va afirmar Ubach, que recorda que “per aquest motiu estem en contra que s’aprovin aquestes lleis tal com estan al consell”. “Si tant els preocupen els treballadors, el que han de fer és ajuntar-se amb nosaltres per treure l’acomiadament lliure o demanar la tretzena paga obligatòria”, va dir Ubach.

tracking