Sanitat

Nou projecte per a evitar la dependència de les persones grans

Es calcula que un 30% dels majors de 65 anys, 4.000 persones, “estan en situació de fragilitat”

Nou programa per prevenir malalties cròniques en la gent gran
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van presentar ahir el projecte Aptitude, amb el qual es pretén ajudar les persones amb més de 65 anys a tractar els seus problemes físics i cognitius abans que derivin en una malaltia crònica. En aquest projecte participen també Espanya, concretament les comunitats autònomes de Navarra i Catalunya; i França, amb la regió d’Occitània.

L’objectiu del projecte Aptitude, com va explicar la coordinadora de cronicitat del SAAS, Eva Heras, és identificar les persones amb més de 65 anys que tinguin símptomes de fragilitat física o cognitiva per proposar-los-hi activitats que els ajudin a tractar aquests problemes a temps i així reduir la dependència de la gent gran. Actualment, a Andorra hi ha unes 11.000 persones amb més de 65 anys, de les quals unes 4.000, al voltant del 30%, “estan en situació de fragilitat”. La doctora Heras va explicar que les persones poden accedir a aquest projecte a través del metge de capçalera, el seu farmacèutic o treballadors socials, ja que pretenen incloure “tots els actors del sistema sanitari i social” en aquest procés. La intenció d’aquesta iniciativa és aprofitar els serveis que ofereixen els comuns perquè les persones amb fragilitat puguin fer les activitats i revertir així aquesta situació. De fet, està previst dissenyar, amb la col·laboració de la Universitat d’Andorra, un mapa de recursos perquè els usuaris sàpiguen quines activitats tenen a l’abast per a millorar les seves condicions físiques i cognitives.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, va indicar que 60 professionals “de diferents àmbits del país” treballaran en el projecte Aptitude, que s’emmarca dins de Poctefa, un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Andorra, Espanya i França. La Unitat de la Fragilitat ja es troba en la quarta planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

CONTINUEN OBERTS ELS EXPEDIENTS DE TRAUMATOLOGIA

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va explicar ahir que els expedients oberts pels casos de la firma falsa i del nen que va perdre la cama encara no s’han tancat. Piqué va assegurar que el fet que hi hagi pràctiques mèdiques que s’han d’avaluar “és una cosa que passa sempre al sistema sanitari”. D’altra banda, el director del SAAS va indicar que el centre tractarà d’evitar que es produeixin aquest tipus de situacions: “som els primers interessats que hi hagi els mínims casos com aquests”. Quant a les repercussions derivades d’aquests fets, Piqué va exposar que esperaran que es resolguin els expedients : “hi ha hagut certa concentració d’alguns esdeveniments al servei de traumatologia i veurem com s’acaben resolent. Segons com es desenvolupin prendrem les decisions que siguin oportunes”.

Nou projecte per a evitar la dependència de les persones grans

tracking