Sector de l'esquí

El telecabina de Tristaina entrarà en servei el 20 de desembre

Ordino-Arcalís preveu que el giny de Tristaina sigui un impuls per descongestionar l’estació, que vol atreure més famílies i debutants

El telecabina de Tristaina entrarà en servei el 20 de desembreXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vallnord Ordino-Arcalís preveu obrir el telecabina de Tristaina el 20 de desembre. En una entrevista al Diari, el director de l’estació, Xabier Ajona, explica que aquesta és la data amb la qual estan “jugant”, que està molt lligada als terminis de lliurament del material per culminar la instal·lació. “Estem dins dels terminis”, assegura Ajona, que al mateix temps admet que no tenen gaire “marge”, si bé es manté optimista. De fet, ja s’han instal·lat gairebé totes les pilones de la línia i s’està duent a terme la construcció de l’estació motriu del giny, que estarà ubicat a la Coma.

El telecabina, que tindrà un cost de prop de sis milions d’euros, tindrà un doble vessant. Facilitarà el trasllat dels esquiadors i alhora, permetrà garantir el servei en dies de vent no gaire forts, ja que fins ara aquestes situacions provocaven el tancament de fins al 70% de l’estació. Una de les instal·lacions que patia més les conseqüències de les condicions climàtiques adverses era el telecabina de la Basera.

“No és un sol factor el que li ha de donar impuls a l’estació, sinó un conjunt de coses”, afirma Ajona. L’habilitació del telefèric també aportarà altres beneficis in- directes, ja que donarà la possibilitat d’encetar les temporades una mica més aviat, pel fet que es podrà accedir i tornar amb més facilitat de la zona de la Coma, on s’acostuma a acumular més neu a principis de temporada. Fins ara, atès que a les cotes més baixes no s’hi acumulava gaire precipitació, s’havia d’habilitar un sistema d’autobús.

TRAMS DIFERENCIATS

“Aquesta situació, ara l’evitem”, diu Ajona, que alhora remarca que també es podrà oferir un producte “més cuidat” per als debutants i les famílies. Una de les accions és evitar que les pistes dels esquiadors novells i dels més experimentats coincideixin en alguns trams, com passa ara a la baixada de la Portella. Segons Ajona, això permetrà “dispersar la pressió dels debutants i accedir a un tipus de client que fins ara ens era pràcticament impossible, com és el del peató”. En aquest sentit, l’estació vol potenciar l’arribada de nous clients amb el desenvolupament de noves activitats per a no-esquiadors o alternatives a l’esquí a la zona de la Coma.

A més, una de les inversions importants és l’adquisició de canons de neu artificial a la pista dels Canals, que fins ara era una zona “limitada a nivell de capacitat de producció”. Segons Ajona, aquestes millores permetran obrir el telecabina de l’Abarsetar “sense haver de dependre de la neu natural”.

D’altra banda, Ajona destaca l’entrada de la família Viladomat a Secnoa, que ha suposat l’arribada de liquiditat a l’empresa. Segons el director de Vallnord Ordino-Arcalís, això ha permès “tenir la capacitat inversora que feia falta per dur a terme el primer pas important del pla director”, com ara el telecabina de Tristaina, i avançar altres instal·lacions necessàries, com les dels canons de neu, que estaven previstes per d’aquí a dos anys. A més, Ajona afirma que la suma de les sinergies entre Secnoa i Saetde també ha suposat que les dues empreses tinguin “una major capacitat negociadora” a l’hora de parlar amb els proveïdors. “En el nostre dia a dia, els canvis han estat positius, ja que disposem de més eines i més recursos”, diu Ajona.

L'ESTIU A PAL-ARINSAL ÉS EL 10% DE LA FACTURACIÓ TOTAL

Vallnord Pal-Arinsal va tancar ahir la temporada d’estiu amb una balanç “molt positiu”. Així ho va explicar el director general de l’estació, Josep Marticella, que va congratular-se pel tancament de xifres d’un període estival llarg, que va començar el mes de maig. En concret, la facturació de les instal·lacions massanenques ha crescut un 19,78% en comparació amb l’estiu de l’any passat. Aquesta cloenda de l’activitat a Pal-Arinsal ha permès aconseguir que l’estiu representi el 10% de la facturació total de l’estació, de manera que l’hivern es queda amb el 90% restant del volum de vendes. “Estem molt contents d’haver-ho aconseguit. Aquesta és la dada que nosaltres ens havíem marcat des de feia molt de temps”, va posar en relleu Marticella. De fet, el director general va assenyalar que les estacions franceses tenen “una mitjana del 2% a l’estiu”. “Nosaltres aconseguim un 10% i ens posicionem com una de les estacions a escala mundial amb més capacitat de producció a l’estiu”, va voler remarcar. Forfet BTT i telefèric Marticella també va subratllar el bon funcionament del forfet de temporada, Ski&Bike, que s’ha comercialitzat per primera vegada aquest estiu, així com del passi exclusiu per a la pràctica de la bicicleta de muntanya. I és que la xifra de venda d’aquest producte s’ha incrementat un 45% respecte a la temporada passada. “Aquest any també ens ha anat molt bé el telefèric que uneix Pal i Arinsal”, va assegurar el director general de l’estació, que va apuntar que aquest s’ha consolidat, amb gairebé 3.000 usuaris, com una de les activitats preferides dels visitants dins de l’oferta de senderisme que les instal·lacions massanenques inclouen entre les seves activitats estivals. D’altra banda, des de l’estació van recordar que la temporada d’hivern 2018-2019 començarà l’1 de desembre vinent i s’allargarà fins al 22 d’abril. En total, s’esperen 143 dies de neu, segons les primeres previsions.

El telecabina de Tristaina entrarà en servei el 20 de desembre

tracking