societat

L'ADN caní farà “pagar justos per pecadors”, segons Apapma

El president de l’entitat es pregunta si els poden obligar a pagar les anàlisis

L'ADN caní farà “pagar justos per pecadors”, segons Apapma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Apapma, Carles Iriarte, considera que fer un cens caní d’ADN i poder sancionar els propietaris que no netegin les caques del seu gos és una mesura que “criminalitza tot el col·lectiu i en aquests casos sempre paguem justos per pecadors”. El president de l’associació animalista va recordar la recent normativa aprovada pel comú d’Andorra la Vella que obliga els propietaris a portar una ampolla per netejar les miccions de les mascotes. En aquest sentit, va avisar que “qui realment embruten els carrers són les persones que llencen les burilles de les cigarretes a terra o altres coses que afecten més el medi ambient”, però es va mostrar comprensiu perquè “és normal que sigui una molèstia per a les persones que no tinguin animals”, va manifestar.

Respecte a la possibilitat que hagin de ser els mateixos amos els qui financin les proves d’ADN, Iriarte va demanar saber “fins a quin punt l’administració pot obligar un particular a fer una despesa d’aquest tipus?”, i va reclamar que “avui en dia encara hi ha moltes famílies que amb prou feines arriben a final de mes. I què faran? Els trauran el plat de la taula perquè puguin pagar la prova del gos? Quant costarà? M’entren molts dubtes”.

El comú d’Escaldes va publicar ahir al BOPA el concurs per trobar l’empresa que faci el registre d’ADN i analitzi les caques trobades al carrer. L’adjudicació es farà el mes de novembre i es preveu que a principi del 2019 entri en vigor, juntament amb el reglament que ha d’aprovar Govern per poder aplicar multes. Tot i així, es preveu un període transitori per realitzar les proves i s’oferirà la possibilitat que els comuns que vulguin puguin finançar una part del cost.

tracking