Reportatge

Un estiu sense gel

Les gelades han tornat 109 dies després. Aquesta és una xifra que mai s’havia registrat als Pirineus i els experts apunten com a causa el canvi climàtic.

Un estiu sense gelMETEO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir, després de més de cent dies sense gelades, el gel va tornar a Andor­ra. Un important descens de les temperatures ha provocat que l’estació de la Font d’Arinsal torni a vestir de blanc amb la primera glaçada des de fa exactament 109 dies. Aquesta xifra suposa un rècord negatiu, ja que mai des que es tenen dades s’havia recollit un període tan llarg sense cap glaçada. No només l’estació de la Font d’Arinsal, situada a 2.661 metres des de l’any 2001, no havia viscut mai aquest fet, sinó que inclús a l’observatori de Midi-Pyrénées, que fa 130 anys que agafa dades a una alçada d’uns 2.800, mai s’havien obtingut més de 80 dies sense gelades.

Els experts han apuntat que aquest llarg i inèdit període sense gelades és un símptoma del canvi climàtic. El tècnic del servei meteorològic del Govern, Guillem Martín, explica que la temperatura mitjana ha augmentat i que això ha portat al fet que l’estiu sigui especialment calorós, cosa que ha impedit que es produïssin glaçades durant aquest període, encara que aquest també ha comptat amb set dies de primavera i nou de tardor. Martín afirma que la manca de gelades provoca canvis en l’ecosistema, concretament “pèrdues en fauna i flora, és a dir, en biodiversitat”.

Des del Servei Meteorològic asseguren que aquesta dinàmica ve d’un procés pel qual cada any es produeixen menys glaçades, la qual cosa reafirma la responsabilitat que atorguen al canvi climàtic. Finalment s’han complert les previsions que realitzaven la setmana passada, ja que van pronosticar gelades abans de dimarts i un important descens de les temperatures. De fet, a l’estació de la Fonts d’Arinsal es van arribar als -2,5 graus al llarg de la passada matinada.

Alerta groga per vent

Des del Servei de Meteorologia de Govern s’ha activat una alerta groga per vent des d’ahir a les 12 del migdia fins avui a la tarda. Aquest reforçament del vent ha provocat que els núvols s’acumulin a la part nord del Principat, la qual cosa podria deixar precipitacions que es podrien manifestar en forma de neu als pics. Demà pujaran les temperatures, però de cara al cap de setmana es preveu una altra baixada i la possible tornada de precipitacions.

tracking