Higiene

Les multes als amos dels gossos s'aplicaran de forma immediata

Les sancions per no diluir l’orina dels cans començaran dimecres vinent

La capital multarà els propietaris que no dilueixin els orins dels gossosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú va matisar ahir que les sancions als propietaris que no netegin l’orina dels seus gossos dels carrers s’aplicaran l’endemà mateix que surti publicat l’edicte al BOPA, dimecres vinent, i no hi haurà una transitòria de sis mesos, com s’havia dit durant la sessió del consell de comú que va servir per aprovar, entre altres coses, l’ordenament de convivència ciutadana, higiene i medi ambient. D’aquesta manera, es recorda que aquells amos que no portin una ampolla amb aigua per diluir la micció dels cans o que directament no ho facin, s’enfrontaran a sancions de 100 euros en el primer cas i de 60 en el segon, tot i que des de la corporació es recorda que la voluntat del nou ordenament té un component més sensibilitzador que no pas recaptatori. Fons comunals també apunten que el fet de no portar una bossa per netejar els excrements dels gossos no tindrà pena, ja que s’entén que el propietari es pot dirigir a un pipicà o bé als tòtems que hi ha repartits per la ciutat i que disposen de dispensadors. A més, creuen que si una persona no porta l’ampolla, serà impossible que després dilueixi la micció, mentre que les bosses es poden trobar fàcilment en diferents espais.

El president d’Apapma, Carles Iriarte, es va mostrar comprensiu amb la nova normativa, encara que va indicar “que pagaran justos per pecadors i pel mal comportament d’uns pocs, estarem la resta en el punt de mira”. Ell mateix va explicar que la corrosió que provoca en el mobiliari urbà l’orina dels gossos està xifrada i apuntava que “a Barcelona, l’ajuntament s’ha gastat sis milions d’euros en el manteniment i la restauració del mobiliari urbà a conseqüència d’aquesta situació”. Així, Iriarte defensava la mesura però recordava que la brutícia als carrers no només la provoquen els animals. “El comú ha fet una inversió important en pipicans i per tant, creiem que és coherent però a més dels animals domèstics, les persones també cometen actes incívics, començant pels fumadors que llancen les burilles a terra o aquells que tiren papers.” En aquest sentit, llançava un avís als responsables polítics de la capital. “Si les sancions o l’actitud dels agents s’endureix molt amb els propietaris, igual es produeix una migració de la gent que passeja els gossos des d’Andorra la Vella a Escaldes per evitar-les”.

El president d’Apapma també compartia que no es deixin animals a les terrasses i balcons durant la nit, “perquè sabem que generen moltes queixes”.

tracking