'cas veneçuela'

Elecnor va pagar suborns a través de BPA

La Batllia acusa l’empresa espanyola d’haver abonat més de tretze milions d’euros a canvi d’una obra pública

Elecnor va pagar suborns a través de BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nervis Villalobos és un dels 28 processats per la batlle Canòlic Mingorance per l’espoli de més de dos mil milions de dòlars a la petroliera estatal veneçolana Pdvsa. L’espoli es va fer amb comptes de BPA i a través de societats fantasma que va crear BPA Serveis i que van servir als veneçolans de la trama per amagar el beneficiari real dels pagaments. Villalobos va ser viceministre d’Energia durant el mandat d’Hugo Chávez, i segons l’aute de processament és un dels líders del grup que va cobrar suborns a empreses que pagaven per obtenir els concursos d’obres públiques multimilionàries. Les empreses que els guanyaven pagaven els suborns a través de suposats contractes d’assessoria. Els diners es repartien després entre els que feien de mitjancers per rebre els suborns i càrrecs públics veneçolans, que eren els que decidien les adjudicacions.

El sumari del cas Veneçuela mostra com Villalobos és l’home clau en l’operació en la qual l’empresa espanyola Elecnor hauria pagat a canvi que es concedís a l’UTE que tenia amb Iberdrola la construcció d’una central termoelèctrica per 1.420 milions d’euros. La mecànica és l’habitual en el grup. BPA Serveis crea una societat de Belize per poder amagar que el titular d’un compte a BPA és Javier Alvarado, viceministre d’Energia veneçolà, director de la corporació elèctrica nacional i president d’Electricitat de Caracas. Alvarado firma un contracte amb Villalobos pel qual treballarà com a “enginyer en cap” per a l’avantprojecte de la construcció de la planta elèctrica Juan Manuel Valdez. Un mes després de signar el contracte, la societat de Villalobos paga 7,5 milions d’euros a la d’Alvarado a BPA. Villalobos signa un contracte de mitjancer amb l’UTE Iberdrola-Elecnor pel qual ha de cobrar el 4,5% del contracte entre Elecnor i Electricidad de Caracas per a la planta termoelèctrica. Una societat de Villalobos rebrà cinc pagaments de societats de Malta per valor de 13,5 milions d’euros. Els diners es reparteixen en quatre parts. S’envien 1,7 milions d’euros a la societat d’Alvarado, president d’Electricidad de Caracas, que suposadament és la companyia que va concedir a Elecnor l’obra, i la resta es reparteix entre Nervis Villalobos i Luis Carlos de León, que era el secretari de la junta directiva d’Electricidad de Caracas. També hi ha 50.000 euros que s’envien al compte de BPA de Ceciree Casanovas Rangel, que era la cap de recursos humans de la companyia que havia concedit l’obra.

Es fa un moviment intermedi de diners, pràctica habitual per despistar i dificultar la traçabilitat, de la societat d’Alvarado cap a la de Villalobos. Dels set milions i mig li’n retorna dos. Per tant el president de la companyia que va concedir a Elecnor la construcció de la planta de 1.420 milions d’euros va acabar rebent més de set milions d’euros. Elecnor, en declaracions a El País, va negar qualsevol tipus de relació amb aquest cas, tot i que en el sumari del cas Veneçuela hi ha el contracte entre aquesta companyia i Villalobos per a l’assessorament.

tracking