Eleccions

Liberals a la capital valida negociar amb el PS

L’acord del comitè parroquial del partit blau se suma als adoptats a Encamp i a Escaldes

Liberals a la capital valida iniciar les negociacions amb el PSARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè parroquial dels liberals d’Andorra la Vella va validar ahir l’obertura de les negociacions per pactar una llista conjunta amb el Partit Socialdemòcrata (PS) a les llistes territorials. L’acord a què han arribat els militants del partit blau a la capital permetrà començar a teixir l’aliança amb els socialdemòcrates per perfilar els dos noms que figuraran a les paperetes de les parroquials per a les eleccions nacionals, per ara previstes el març del 2019.

El pacte adoptat ahir se suma als que ja van validar els comitès parroquials dels liberals a Escaldes-Engordany i a Encamp, que també negocien amb el partit presidit per Pere López. En tot cas, oficialment encara no ha transcendit cap acord definitiu ni les persones que encapçalaran les llistes. Durant el dia de Meritxell, el president del partit blau, Jordi Gallardo, ja va apuntar que hi havia probabilitats que l’acord a Andorra la Vella per tirar endavant el pacte amb el PS es podia concretar pròximament.

En tot cas, des de Liberals admeten que no tots els comitès par­roquials que vulguin optar per anar de bracet amb el PS podran adoptar la decisió de tirar endavant les aliances abans del 20 de setembre, com en un principi s’havia fixat el partit. En el comunicat d’ahir, la formació va deixar la porta oberta a flexibilitzar aquesta data en funció de les “especificitats” de cada comitè.

UNA ENTESA “MOLT POSITIVA”

En el comunicat, els liberals van considerar “molt positiu” que ja hi hagi tres comitès parroquials que hagin aprovat anar plegats amb el PS i el partit espera que la resta de delegacions es pronunciïn “pròximament”. El partit blau també treballa amb la hipòtesi que les eleccions generals se celebraran la primavera del 2019, i no al desembre, per la qual cosa aquest escenari “continua donant marge als comitès de les dues formacions per iniciar les negociacions”.

Els dos partits confien a establir acords a totes les parròquies i de fet, el secretari general de la formació liberal, Amadeu Rossell, va assegurar fa unes setmanes que arribar a un acord a totes les circumscripcions depenia més d’una qüestió de temps. De totes maneres, des de la formació liberal són conscients que el termini que van establir es pot ampliar relativament però sense retardar-se gaire. Encara queden quatre parròquies on s’ha de concretar si s’establiran converses amb el PS per arribar a un pacte electoral.

A finals del passat mes de juny, tant els socialdemòcrates com els liberals van donar llum verd en congressos extraordinaris perquè els comitès parroquials dels partits decidissin si volien anar plegats a les llistes territorials. Aleshores, els militants de les dues formacions ho van validar per àmplia majoria. En tot cas, l’arribada de l’estiu va frenar el ritme de les conversacions, que s’han reprès les últimes setmanes. Una de les parròquies que encara queden per definir és la d’Ordino, tot i que fa unes setmanes, Víctor Iriarte, que és la persona encarregada de portar tot el procés per tirar endavant les negociacions, es va mostrar optimista fa uns dies de cara a arribar a un acord amb el partit blau. En canvi, els dubtes planen a parròquies com la Massana, on el PS té una representació més aviat dèbil, i a Sant Julià de Lòria i a Canillo, on L’A no té unes estructures fortes.

tracking