sistema educatiu

França estudia ampliar el Lycée amb antics centres espanyols

La delegació d’Ensenyament francès i les institucions analitzen l’opció d’habilitar espais de l’antiga escola espanyola per l’augment d’alumnes

França estudia ampliar el Lycée amb antics centres espanyols

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

D’aquí a cinc anys, el Lycée Comte de Foix tindrà entre 250 i 300 alumnes més respecte als que hi ha actualment. Aquesta situació provocarà que s’hagin de buscar solucions per absorbir aquest creixement i, segons explica el delegat d’Ensenyament francès, Denis Dekerle, ja s’han començat a fer reunions per posar fil a l’agulla. Segons ha pogut saber el Diari, una de les opcions que s’estudien és la cessió d’edificis que són propietat del Govern, com ara antigues escoles que van ser utilitzades anteriorment pel sistema educatiu espanyol.

Mentrestant, la possibilitat de construir un nou Lycée, com es va estudiar fa uns anys, quedaria descartada. En tot cas, la cessió de nous espais per acollir els nous alumnes que fan el salt de l’educació primària a la secundària estarà condicionada a les necessitats del mateix Lycée i de la logística. Derkele assegura que actualment hi ha una comissió mixta francoandorrana que està “reflexionant” al voltant de la futura situació que afectarà el Lycée. “Hi ha la possibilitat de locals externs que podrien ser posats a disposició del servei educatiu francès”, relata el delegat d’Ensenyament francès, que hi afegeix que encara fa falta saber quines seran “les condicions” d’aquest acord.

Un creixement puntual

En tot cas, Derkele tanca la porta a construir un nou centre educatiu, ja que l’augment dels alumnes del centre, que per al curs 2018-2019 tindrà 1.470 estudiants, es preveu que sigui més aviat puntual i, a més, la necessitat és relativament immediata. Construir un edifici nou requeriria més temps i, per tant, no seria l’opció ara per ara més viable. Sobre l’aixecament d’aquest nou centre, el delegat d’Ensenyament gal afirma que “efectivament aquesta no serà la pista que es promocionarà els pròxims anys”. “Fa falta dir les coses tal com són. Pel que fa als terminis, amb el temps que es necessitarà per construir l’edifici, l’onada [de l’augment] ja haurà passat”, afirma Dekerle.

El màxim responsable de la delegació d’Ensenyament francès al país assegura que els nous locals “no seran propietat” de la delegació i remarca que l’opció amb més força és la de buscar “nous locals”. Subratlla que en cap moment estan preocupats pel futur creixement del centre, que veurà com cada any té una cinquantena d’alumnes nous. Assegura que ja s’estan fent reflexions al voltant d’aquest tema i que la situació “no és dramàtica”. De fet, considera que de cara a l’inici del curs següent ja podrien dir quina opció escullen. “No estem en una crisi i veiem arribar l’onada”, afirma Dekerle, que assegura que amb vista als pròxims dos cursos, si bé hi haurà més alumnes, el Lycée pot assimilar el creixement, ja que es podrien crear noves classes.

Més demanda al menjador

Alhora, recorda que el creixement a les aules també provocarà un augment de demanda al servei de menjador i que, per tant, aquest és un aspecte que també s’haurà de tenir en compte i buscar alternatives. “El servei de restauració escolar ja és ara força estès i si mirem els efectius, si ens trobem amb uns 300 alumnes més, farà falta pensar d’altres fórmules de funcionament”, manifesta Dekerle, que afirma que es treballarà en la possibilitat de “reconfigurar” els espais del Lycée. “Fa falta que tractem els dos aspectes d’una manera paral·lela”, diu Dekerle, que al mateix temps explica que “hem de veure com ens podem organitzar o trobar nous espais”. L’entrada de nous alumnes provocarà que hi hagi un augment a les classes de sisième, que és el primer curs de collège o educació secundària.

A partir de l’any que ve, Denis Dekerle assenyala que atès l’increment d’estudiants al Lycée Comte de Foix, hi hauria la possibilitat d’obrir “dues classes de sisième”. Dekerle afirma que “cal treballar” al voltant de les previsions que tenen actualment i que “ens hem d’assegurar que busquem el que ens fa falta”. “Ens agradaria tenir una solució que s’inscrigui en la durada, no ens agradaria adoptar una decisió que sigui gaire provisional”, relata el representant de l’Ensenyament francès al Principat.

LA XIFRA

3.700 Estudiants. El sistema educatiu francès passarà, aquest any, dels 3.700 estudiants. Aquesta dada representa el nombre d’alumnes inscrits a maternal, a primària i al Lycée. Es tracta d’una xifra similiar respecte a la que hi va haver el curs escolar passat.

tracking