SOCIETAT

Les feministes defensen la “llibertat d'expressió” en la protesta de la Seu

Stop Violències dona suport a l’acte tot i que cap de les seves integrants hi va participar

Les feministes defensen la “llibertat d'expressió” en la protesta de la SeuARRAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions feministes d’Andorra Stop Violències i Acció Feminista han defensat l’acte de protesta que es va realitzar a la Seu per a la despenalització de l’avortament al Principat com un acte de “llibertat d’expressió”. Vanessa Mendoza, la presidenta d’Stop Violències, va expressar el seu suport a l’acció que Arran va dur a terme a la festa major de la Seu d’Urgell la matinada del 27 al 28 d’agost durant els concerts. Mendoza revela que el logo de l’associació era a la pancarta que es va mostrar a sobre de l’escenari on s’exigia l’avortament “lliure i gratuït”, i explica que l’organització catalana els va demanar permís per incloure el símbol. La presidenta d’Stop Violències agraeix el suport de l’associació de joves independentistes. “Ens sembla molt bé que les compa­nyes del país veí ens ajudin”, va manifestar Mendoza, que insisteix que l’associació feminista andorrana no va ser qui va organitzar un acte del qual Arran va reclamar la seva autoria divendres passat.

Sobre la crema de la fotografia del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, Mendoza remarca l’exercici de la llibertat d’expressió per defensar l’acció. “No sabíem que es cremaria la foto. Stop Violències no hi era, però no ho condemnem”, manté Mendoza, que recorda que hi ha “precedents de cremar una foto del rei, i tot i que s’ha denunciat Europa assegura que és llibertat d’expressió”. Mendoza descriu Andorra com “l’últim bastió medieval d’Europa, juntament amb Malta”, per la situació del dret a l’avortament del Principat, i avança que el 28 de setembre, Dia internacional pel dret a avortar, es duran a terme diversos actes, com ara xerrades informatives o una caminada pels drets humans.

Defemsa deñ dret a avortar

Per la seva banda, Antònia Escoda, portaveu d’Acció Feminista, també defensa la llibertat d’expressió en accions d’aquest tipus i posa l’accent que l’associació tampoc era present al concert. Escoda afegeix que la situació del dret a l’avortament a Andorra “porta, moltes vegades, a fer accions extremes”. Segons la portaveu d’Acció Feminista, l’associació andorrana participarà en les jornades per defensar l’avortament com a dret de la dona que durà a terme Stop Violències.

Finalment, Montserrat Nazzaro, presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, manifesta que des del moviment “som conscients que costarà canviar la situació perquè el bisbe és alhora Copríncep”.

tracking