sector turístic

L'ocupació a l'agost no caurà tant com el juny i juliol passats

L’ocupació podria ser un 5% inferior respecte al mateix mes de l’any passat, encara que la caiguda estaria lluny de la del juny i juliol, que va ser de l’11%

L'ocupació a l'agost no caurà tant com el juny i juliol passatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector hoteler espera minimitzar a l’agost la baixada de l’ocupació prevista. Malgrat que des de la Unió Hotelera (UHA) són conscients que no assoliran les xifres del mateix mes de l’any passat, que van ser les millors des del 2011, amb un 80% de reserves, sí que confien contenir el descens accentuat que hi va haver durant els mesos de juny i juliol, que va ser de l’11%. Les primeres dues setmanes d’aquest mes conviden els establiments a un optimisme moderat, ja que les xifres que s’han donat durant la primera quinzena del mes no són tan distants respecte a les que es van registrar l’agost del 2017.

La directora de l’UHA, Sarah-Jane Giménez, explica que la previsió és que aquest mes l’ocupació als hotels es redueixi aproximadament un 5%. “Esperem que no caigui tant com al juny i juliol”, comenta Giménez, que afirma que els dos primers caps de setmana les reserves als establiments han estat de prop del 80%. En concret, en el primer (el del 3 al 5 d’agost) la dada va ser del 77%, l’any passat va ser del 82%; i en el segon (el de l’11 i 12 d’agost) es va situar gairebé al 79%, quan el 2017 la xifra va fregar el 81%. Per tant, si es calcula la mitjana d’ocupació dels dos primers caps de setmana, la d’enguany es troba al 77,82%, mentre que la de l’any passat va ser del 81,45%. Giménez remarca que durant el mes actual també hi ha més reserves entre setmana perquè hi ha molts més visitants que fan vacances a l’agost que no pas al juliol. “Moltes empreses fan les vacances a l’agost i per conciliació familiar acostuma a ser més fàcil marxar aquest mes”, diu la directora de l’UHA.

Poc satisfets amb les dades

Amb tot, Giménez posa de manifest que no estan satisfets amb el descens de l’ocupació, ja que “estarem per sota de l’any passat”. “El 2017 gairebé vam fregar el ple, i també és veritat que la tendència ha estat anar en augment”, afirma, alhora que matisa que “arriba un moment que s’ha de parar o s’ha de caure”. El sector atribueix aquesta caiguda a factors externs, entre els quals l’augment de l’oferta a indrets com ara la Costa Brava, que enguany ofereix més llits pel fet que s’han recuperat algunes destinacions turístiques com Egipte, Turquia i el Pròxim Orient, colpejades anteriorment pels atemptats terroristes. “Aquest any, la Costa Brava està més buida i tens més facilitat per anar a la platja”, diu Giménez, que recorda que enguany és “més segur” viatjar als països àrabs. De fet, comenta que les reserves turístiques en aquests indrets han augmentat considerablement aquest estiu, amb variacions que se situen entre el 30 i el 40%. La directora de l’UHA creu que el sector hoteler s’havia vist afavorit pel canvi de paradigma dels visitants, que optaven per indrets més segurs, com ara el Principat. “Teníem un turista que en podríem dir prestat, ja que molts no volien anar a Turquia. Aquí ens hem beneficiat una mica dels mercats internacionals”, remarca Giménez, que diu que a països com Espanya les reserves també han caigut prop d’un 8%.

De cara al festiu d’avui, els hotels no faran una avaluació fins demà, ja que enguany la Mare de Déu d’Agost ha caigut en dimecres. “No ho considerem pont. Si hagués caigut en dimarts o dijous, sí que tindríem pont”, diu Giménez, que afegeix que els és complicat comparar el festiu d’avui amb el de l’any passat perquè té lloc ben bé al mig de la setmana. La directora treu ferro als capricis del calendari, ja que considera que molta gent ja està duent a terme les seves vacances.

De totes maneres, des de l’UHA donen cert marge per a la revifada de l’ocupació gràcies a les reserves que hi pot haver a última hora. “És la mateixa inèrcia que tenim cada any perquè tenim un turista de proximitat. La mentalitat espanyola és més d’última hora”, explica Giménez, que alhora remarca que els visitants dels països europeus són “més previsors”.

De fet, per als pròxims dies encara hi ha habitacions disponibles i la directora de l’UHA assegura que hi ha molta oferta. Segons dades extretes del portal Booking, encara es poden contractar llits a hotels de tres estrelles a partir dels 60 euros. La forquilla de preus, segons la pàgina web, parteix d’aquesta xifra i s’enfila fins als 100 euros.

L'ocupació a l'agost no caurà tant com el juny i juliol passats

tracking