reportatge

Reintroduïdes una seixantena de perdius xerres

La població de perdiu xerra, una espècie autòctona, va créixer al juny amb uns seixanta exemplars reintroduïts del centre de cria de Llumeneres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No s’hi pot fer soroll perquè intenten recrear al màxim un hàbitat natural. La perdiu xerra és una espècie autòctona dels Pirineus. Fa dos anys la Federació de Caça i Pesca i Govern van crear un centre de cria d’aquesta au salvatge situat a Llumeneres (Sant Julià de Lòria), que ja ha donat resultats. Al juny es van alliberar una seixantena d’exemplars. “Fa dos anys es va decidir engegar aquest programa conjuntament entre el Govern i la federació amb l’objectiu de criar les perdius autòctones d’aquí, a Andorra, i poder-les alliberar”, va explicar el director general d’Agricultura, Marc Rossell. Actualment hi ha seixanta-vuit perdius adultes i vint-i-tres cries i el Lluís és l’encarregat de cuidar-les.

Una parella única

Però la singularitat d’aquest centre (al Pirineu n’hi ha dos, juntament amb el d’Esterri d’Àneu) és que té una parella de perdius que tenen cries de forma natural, un procés que és molt poc freqüent. “Des de l’inici tenim una parella completament salvatge”, va ressaltar Rossell. Per la seva banda, el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, va manifestar que “aquesta parella la podem comparar amb el Floquet de neu”. La resta d’exemplars neixen gràcies a les incubadores i la màquina explosionadora de què disposa el centre.

Que no hi hagi soroll, però també són importants les condicions meteorològiques. I és que el centre de cria es troba a Llumeneres, a la par­ròquia de Sant Julià, al vessant sud del país i, per tant, el temps no acostuma a ser tan advers. “La ubicació del centre de cria el va buscar la federació i realment van buscar tots els punts idíl·lics perquè aquesta reproducció fos òptima”, va recordar Rossell. Per això la continuïtat de la perdiu xerra està garantida.

Reintroduïdes una seixantena de perdius xerres

Reintroduïdes una seixantena de perdius xerres

tracking