política

Liberals critica la laxitud del fiscal amb el Govern

Gallardo demana que actuï amb “proactivitat” i “rapidesa” en aquells casos més importants

Liberals critica la laxitud del fiscal amb el GovernJoan López

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra (L’A) critica la “passivitat” de la fiscalia a l’hora d’actuar en els recursos que afecten el Govern. “Ens preocupa molt el paper passiu que ha tingut la fiscalia en molts d’aquests casos”, va dir el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, amb relació a les adjudicacions per part de l’executiu que han provocat “recursos” o han “aixecat sospites” sobre el procediment adoptat.

“Ho veiem amb preocupació perquè s’han denunciat situacions al límit de la legalitat i entenem que el rol de la fiscalia seria esvair ràpidament aquests dubtes per donar més seguretat i credibilitat a les institucions del país”, va prosseguir. En aquesta línia, el conseller general va qüestionar que en funció del cas el ministeri actua amb més o menys rapidesa. “No pot ser que la fiscalia actuï ràpidament en algunes situacions i en d’altres que afecten el Govern o l’administració pública vagi dilatant la seva actuació o fins i tot ho passi per sobre”, va indicar Gallardo.

El conseller liberal va apuntar diverses adjudicacions que ha fet l’executiu de Toni Martí “envoltades” d’una “manca de transparència i imparcialitat”. Així, va posar com a exemples l’adjudicació dels serveis informàtics a l’empresa Spai, la contractació directa del Bufet Badia per part de l’AREB, el cas del SAAS o l’adjudicació definitiva del casino. En aquest últim cas, Gallardo va destacar que “s’està convertint en un exemple poc seriós i amb poca seguretat jurídica”.

Així, el president del grup liberal va criticar l’acció de Govern a l’hora de fer les adjudicacions però també el rol de la fiscalia. “Caldria que la fiscalia hagués actuat amb més celeritat”, va dir Gallardo, per “defensar l’interès general i evitar qualsevol tipus de sospita o suspicàcia”, va afegir. “El que tocaria és que actués de manera molt més proactiva i ràpida en aquells casos que són importants”, i va insistir que aquesta “institució” ha de tenir un “paper” per “aclarir i esvair els dubtes i la rumorologia”. Amb tot, va admetre que el ministeri públic tampoc pot actuar “d’ofici” en tots els casos.

Convocatòria d’eleccions

Gallardo va demanar a l’executiu de Demòcrates per Andorra (DA) l’avançament electoral pel “moment delicat” que viu el país “des del punt de vista de la imatge i les seves institucions”, va assegurar. “El que demanem avui [ahir] és una convocatòria d’eleccions al més aviat possible perquè pensem que aquesta recta final de legislatura està sent de traca i mocador”, va dir Gallardo. En aquest sentit, el president liberal va destacar que el Govern hauria de presentar un pressupost “de mínims” en matèria de funcionament i de personal, però que no inclogui “projectes de futur”, i avançar els comicis per un “canvi d’etapa”. Gallardo va posar l’estació d’autobusos, el concurs de les línies de bus, les incerteses que planen sobre l’heliport o The Cloud com a exemples que “demostren la incapacitat del Govern de gestionar projectes amb rigor”. Una obra de Govern que va titllar de “vergonya nacional i internacional”.

D’altra banda, el president de L’A va demanar que es posi fil a l’agulla en les informacions publicades en alguns mitjans digitals que “malmeten el nom d’Andorra”. En aquest sentit, Gallardo es va posar al costat dels ministres “si estan sent calumniats de manera injustificada”, i va demanar que s’emprenguin accions legals o bé que hi hagi dimissions.

GALLARDO NO POT ASSEGURAR QUE A TOTES LES PARRÒQUIES SE SUBSCRIGUI L'ACORD AMB EL PS

Preguntat sobre la situació de l’acord amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i els avenços de la validació en els diferents comitès locals, Gallardo va afirmar que no pot assegurar que se subscrigui a totes les parròquies. “No descarto que es pugui fer a totes però tampoc ho puc assegurar perquè correspon a cada comitè de cada organisme local valorar les possibilitats”, va dir el president del grup liberal. En aquest sentit, va destacar que a les parròquies d’Escaldes-Engordany o Encamp, on els comitès ja han donat el vistiplau, hi havia “sintonia” des de fa uns mesos, fet que, segons Gallardo, va ajudar a tirar-ho endavant al juliol. Amb tot, el conseller liberal es va voler mostrar molt “prudent” amb la resta de comitès parroquials que encara s’han de posicionar. “No ho sé si s’assolirà a tot arreu”, i va afegir que en algunes parròquies és més “difícil, com és el cas de Sant Julià”. La majoria de comitès reprendran l’activitat al setembre, amb un termini límit, “la tercera setmana”, segons va recordar Gallardo.

tracking