afers exteriors

Diplomàtics espanyols, en desacord amb el nomenament de Ros

Diplomàtics espanyols, en desacord amb el nomenament de Ros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE) va manifestar ahir la seva “disconformitat” amb el nomenament d’ambaixadors polítics no diplomàtics i va demanar que es limitin al màxim. L’ADE va qüestionar així el nomenament del ja exalcalde de Lleida, Àngel Ros, com a nou ambaixador del Principat. També va criticar la designació de dos membres de la comissió executiva federal del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) com a ambaixadors: Andrés Perelló, a la Unesco, i Manuel Escudero, a l’OCDE.

Segons l’associació, la “discrecionalitat” del consell de ministres del país veí a l’hora de nomenar ambaixadors no s’ha de convertir en “arbitrarietat”, ni basar-se en criteris “partidistes”. A més, va manifestar que tampoc ha de servir com una “sortida institucional” que beneficiï determinades persones en detriment dels funcionaris diplomàtics. “Ser ambaixador d’Espanya no s’improvisa i no és una cosa que s’aprengui en pocs anys”, sosté en el comunicat l’ADE. Així, manté que al darrere hi ha d’haver una carrera professional que vetlli pels “interessos nacionals”. En aquest sentit, l’associació espanyola qüestiona que un diplomàtic requereixi vint anys d’exercici de la professió per aspirar a ser ambaixador i que als nomenaments polítics no se’ls exigeixi cap tipus d’experiència, com és el cas d’Àngel Ros.

Per aquest motiu, segons l’ADE, els nomenaments polítics s’han de limitar al màxim i només aplicar-se en casos en els quals un determinat nomenament beneficiï de manera indiscutible “l’interès” de l’Estat espanyol, segons va matisar. En el comunicat va afirmar que el ministre d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, va manifestar la voluntat d’aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica.

tracking