el problema d'estacionar

Dèficit d'aparcament públic a Andorra la Vella

Les obres al pàrquing de Prat de la Creu o l’ocupació de gran part del Parc Central expliquen la falta de places a Andorra la Vella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ocupació de gran part del Parc Central amb el Cirque du Soleil o les reformes a l’aparcament comunal de Prat de la Creu contribueixen al dèficit d’aparcament al centre del país, especialment a la capital. Una situació que es viu amb més intensitat en períodes com l’actual, durant l’estiu, atès que a l’agost l’afluència de turistes és destacada. Precisament ahir el Principat va viure una nova jornada de retencions d’entrada i sortida, un fet que també és habitual.

A la capital l’arribada del Cirque i la prolongació de l’estada de la carpa amb el concert d’OT ha comportat que una gran part dels aparcaments del Parc Central hagin quedat inoperatius. Tot i això, les tasques per treure la carpa ja han començat i, segons el comú de la capital, avancen a “bon ritme”. De fet, ahir ja es van desmuntar gairebé totes les lones, segons van indicar. A més, en aquesta ocasió no hi ha previstos treballs nocturns, com va passar amb el desmantellament de l’espai del Cirque. D’aquesta manera, i segons el comú, es treballa per reobrir totes les places d’aparcament el 15 d’agost.

Un fet puntual

Segons el conseller de CdI+L’A Víctor Pintos, la falta d’aparcament és un problema rellevant però puntual. “És clar que és una problemàtica important, el que passa és que és puntual en certes èpoques de l’any”, va explicar. En aquest sentit, Pintos va apuntar l’arribada de turistes però també “altres motius” que han condicionat l’aparcament a Andorra la Vella. El conseller de CdI+L’A es va referir al Cirque du Soleil o a la reforma de l’aparcament de Prat de la Creu. Tot plegat, va manifestar Pintos, “redunda en aquest dèficit”.

Davant d’aquest escenari, Pintos considera que cal fer un estudi rigorós sobre l’oferta i la demanda. “L’oferta la tenim clara, la demanda, no”, va manifestar. D’altra banda, el conseller de l’oposició va destacar els avenços per part del comú per tal de crear més places d’aparcament. No obstant això, va subratllar que no es pot sobredimensionar el nombre de places d’aparcament. “Dimensionar un model només per al mes d’agost o altres mesos de màxima afluència com el desembre ens donaria una sobrevaloració”, va indicar. Per això, va destacar que convé crear “més places d’aparcament d’una forma racional, prudent, amb seny i de manera progressiva”, i va afegir que tot i això “possiblement hi haurà dies de l’any que la demanda superi l’oferta”.

Aparcament a Ciutat de Valls

El president de l’associació de comerciants de Na Maria Pla, Joan Babot, va assegurar que no tenen problemes d’aparcament. “Justament a la zona de Fener Boulevard hi ha dos aparcaments, per la qual cosa estem coberts”, va explicar. Babot va destacar que el comú “està fent esforços per buscar terrenys i condicionar-los com a pàrquings”, va destacar. Precisament la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va anunciar dijous passat l’obtenció d’una parcel·la de gairebé 1.000 metres quadrats al carrer Mestre Xavier Plana que es destinarà a fer-hi un aparcament vertical. La previsió del comú és que els treballs comencin al setembre per posar-lo en funcionament a l’octubre. Perquè sigui una realitat la corporació hi destinarà 253.000 euros.

Un dels altres projectes que l’ens està treballant és l’adequació d’una nova entrada al Parc Central. El propietari dels ter­renys de l’antiga estació d’autobusos està enderrocant els edificis existents tot i que el comú encara no ha tancat un acord amb aquest particular. En diverses ocasions Marsol ha remarcat que la voluntat és obrir-lo com abans millor, ja sigui per part del comú o a través de l’explotació per part d’aquest particular. Segons el comú, l’objectiu és dotar d’aparcament una zona deficitària, sobretot quan cal tancar o restringir l’accés al Parc Central, i ser una porta d’entrada a la zona comercial de Riberaygua.

ELS COMERCIANTS DE RIBERAYGUA VOLEN UNA PLAÇA ALS TERRENYS DE THE CLOUD

Els comerciants de Riberaygua demanen que es posi fil a l’agulla amb l’adequació dels terrenys on inicialment s’havia de fer l’edifici The Cloud, que ha quedat descartat. “Demanem que s’arregli la plaça”, va dir en declaracions al Diari la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i travesseres, Rosa Pascuet. En aquest sentit, va demanar que es facin els treballs amb celeritat. “Ens agradaria, ja que no es fa l’edifici, que es fes ràpid”, va dir. Pascuet va qualificar la situació actual d’aquest emplaçament de “tercermundista” i creu que l’adequació de l’espai per posar-hi un parc atraurà més visitants a l’avinguda Riberaygua. Per la seva banda, el president de l’Associació de Comerciants de Na Maria Pla, Joan Babot, va indicar que és el moment de deixar treballar l’administració. “De moment que treballin els polítics i més endavant ja veurem com es desencalla la situació”, va considerar Babot. L’espai on havia d’ubicar-se l’edifici The Cloud serà finalment una plaça oberta a la ciutadania en espera que la pròxima legislatura es decideixi exactament què s’hi farà, va confirmar el cap de Govern durant la inauguració de l’avinguda Meritxell.

Dèficit d'aparcament públic a Andorra la Vella

tracking