Uns 3.300 autònoms es podran beneficiar de la cotització reduïda a la CASS

Uns 3.300 autònoms es podran beneficiar de la cotització reduïda a la CASSARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern calcula que aproximadament 3.329 treballadors per compte propi es podran beneficiar dels règims de cotització reduïts si el Consell General acaba aprovant els canvis a la Llei de la CASS als quals va donar llum verd ahir el consell de ministres. La modificació introdueix tres trams nous de cotització per als autònoms que s’afegeixen als quatre ja existents. La base de cotització dels autònoms es calcula aplicant un percentatge determinat al salari mensual mitjà del total d’assalariats de l’any anterior i fins ara aquest percentatge podia ser del 25%, del 50%, del 75% o del 100%.

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar ahir que s’afegeixen tres trams nous (del, 62,5%, del 125% i del 137,5%) amb l’objectiu de donar una “major equitat” al sistema. Espot va destacar que els canvis permetran la seva sostenibilitat equilibrant la reducció d’ingressos que suposarà que més persones es puguin acollir als trams més baixos, amb un increment d’ingressos pels nous trams superiors al 100%. “Una de les obligacions del Govern és vetllar perquè la CASS no generi més dèficit. Hem hagut d’afinar molt i hem arribat a un punt que acabarem recaptant el mateix”, va dir el ministre.

El titular de la cartera d’Afers Socials va explicar que 2.074 persones es beneficien ara de les bases de cotització reduïdes i que amb els canvis s’afegiran uns 1.300 autònoms més. Per exemple, s’amplia l’abast de les persones que podran cotitzar sobre una base del 25% del salari mitjà. A banda de les persones que ja s’hi podien acollir, que ho podran seguir fent, s’afegeixen els administradors i professionals amb una renda neta inferior a 6.000 euros, quan la xifra de negoci no superi els llindars establerts en cada cas. Aquestes persones fins ara només es podien acollir a la reducció del 50%. El nou tram del 62,5% permetrà escalar més les bases de cotització i donar cabuda a una gran part dels autònoms, que fins ara havien d’acollir-se al 75%.

Els trams del 125% i el 137,5%, va explicar Espot, es volen crear per poder fer sostenible el sistema equitatiu de manera que els treballadors per compte propi amb rendes superiors als 40.000 i 50.000 euros, respectivament, i/o amb xifres de negoci superiors als llindars establerts veuran augmentada la cotització que hauran de satisfer.

El projecte de llei també vol crear un règim de cotització per a joves emprenedors menors de 35 anys durant els primers 12 mesos d’activitat, que cotitzaran el 55% del salari mínim, és a dir, entre 50 i 60 euros, i tindran dret a les prestacions de la branca general.

També hi ha canvis en les situacions d’invalidesa per accident no laboral o malaltia comuna. Fins ara els autònoms havien de seguir cotitzant un 22%, i el text preveu que només s’hagi de satisfer la part corresponent al treballador en cas que fossin assalariats, és a dir, el 6,5%, i serà la CASS qui es farà càrrec del 15,5% restant. Respecte a les pensions de viduïtat, s’han flexibilitzat els requisits per obtenir-les. S’amplien els drets a les parelles de fet de persones difuntes assegurades que van morir abans de la Llei d’unions estables de parella.

tracking