justícia

Gil i Cereza, inculpats per la concessió de les ambulàncies

La batlle Moreno veu indicis de prevaricació perquè en el contracte Govern es feia càrrec del dèficit que poguessin tenir les empreses privades

Gil i Cereza, inculpats per la concessió de les ambulàncies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Maria Àngels Moreno ha citat perquè prestin declaració en qualitat d’inculpats l’exministra de Salut Montserrat Gil, l’exdirector del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària Ramon Cereza, l’ex-interventor delegat de Govern al SAAS Joan Blasi i l’ex-interventor general de l’executiu Josep Maria Altimir. La convocatòria dels quatre exresponsables està relacionada amb la concessió del transport sanitari a dues empreses privades d’ambulàncies que va tenir lloc el 2007. La concessió es va fer a les empreses Servei Andorrà de Transport Sanitari Cor de les Valls i Ambulàncies del Pirineu, SLU.

Moreno considera que en el contracte que es va signar existeixen indicis de prevaricació. El més greu fa referència que l’executiu es va comprometre a fer-se càrrec del possible dèficit que poguessin tenir les empreses adjudicatàries. Per tant, els privats s’asseguraven els beneficis i el Govern els cobria en cas de pèrdues. Aquesta irregularitat comporta que el contracte, segons l’aute al qual ha tingut accés el Diari, “tenia unes clàusules en benefici de les empreses privades que no respectaven el principi de risc i ventura”. L’empresa privada que es presenta a un concurs públic, segons van indicar diferents fonts properes al cas, ha d’assumir el risc de les possibles pèrdues igual que s’endú els hipotètics beneficis i en cap cas l’Estat es pot comprometre a compensar els adjudicataris en cas de números vermells. Aquest és el principi de “risc i ventura” que regeix els concursos públics. El Tribunal de Comptes ja va asse­nyalar en l’informe de l’any 2007 sobre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) la presumpta irregularitat.

Responsables del contracte

La batlle indica que com que cal interrogar-los per les “circumstàncies d’aquesta adjudicació” no se’ls pot prendre declaració “en qualitat de testimonis, sinó que per garantir la protecció dels seus drets processals cal que siguin citats a declarar en qualitat d’investigats / inculpats, facilitant-los prèviament un temps suficient per tenir accés a les actuacions”. Les convocatòries tindran lloc l’1 d’octubre per a Blasi i els tres dies següents seran els torns d’Altimir, Cereza i Gil.

Moreno indica a l’aute que a Gil se la considera inculpada perquè quan va tenir lloc l’adjudicació era ministra de Salut i presidenta del SAAS, per la qual cosa “va signar els edictes d’adjudicació definitiva”. En el cas de Ramon Cereza, era director del SAAS “i va signar els contractes amb les empreses adjudicatàries”. Pel que fa a Joan Blasi, llavors era l’interventor delegat del Govern al SAAS i per tant va signar l’informe sobre l’operació, mentre que Josep Maria Altimir era l’interventor general de Govern que actuava com a superior de Blasi.

La batlle també ha decidit citar tres testimonis que suposadament tenen informació de com es va desenvolupar el procés per a la concessió del transport sanitari. Concretament es tracta de Carme Pallarés, que en l’època era directora de Salut, Francesc Gran, que desenvolupava la presidència de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), i Joaquima Sol, que era i és directora de la Seguretat Social. De fet, Sol és l’única dels set que hauran de declarar que manté el mateix càrrec que el 2007.

L’aute destaca que depenent de com evolucioni la instrucció del cas els fets podrien arribar “a ser qualificats com a delicte major de prevaricació d’autoritat o funcionarial i delicte major d’administració deslleial de patrimoni públic, sense perjudici d’ulterior qualificació”.

AFER DERIVAT DE LA QUERELLA DEL PS

La investigació sobre les adjudicacions del servei de transport sanitari el 2007 han arribat com a derivació en la instrucció de les possibles irregularitats del SAAS el 2014 denunciades per una querella del Partit Socialdemòcrata. L’afer de les adjudicacions no estava dins dels temes que havia denunciat la formació socialdemòcrata, segons fonts properes al cas, però la batlle Moreno s’ha trobat durant la investigació els indicis de prevaricació d’una adjudicació de set anys abans dels fets denunciats. L’enquesta sobre el 2014 continua en marxa.

tracking