reportatge

Ensurt a Indonèsia

El terratrèmol a Lombok va tenir testimonis andorrans que hi feien estada. França Riberaygua explica l’experiència viscuda aquell dia.

Ensurt a IndonèsiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En aquell moment dormien però de sobte van sentir com un “soroll de fons”. Eren tres quarts de set del matí a Lombok, Indonèsia. “Ens vam aixecar i no vam entendre gaire bé què passava”, va explicar l’ex-dirigent liberal França Riberaygua, ja que tenien “una sensació de vent”. Riberaygua feia gairebé dues setmanes que amb els seus fills era de vacances a Indonèsia i de fet aquell dia ja havien de tornar cap a casa. En el moment del sisme es trovaben entre deu i cinquanta metres de la platja. “Al meu fill se li va ocórrer dir que podria ser un tsunami”, va comentar. Però després d’anar a preguntar a la recepció “no hi havia cap raó per preocupar-se de res”, va assegurar. “Suposo que la gent s’ho va prendre amb calma” i ningú es va esverar”. Amb tot, Riberaygua va destacar que si bé el terratrèmol va durar entre deu i quinze segons, “la sensació va ser llarga perquè no saps el que està passant”. A més, hi va haver “una petita rèplica” d’entre tres i quatre segons “més tard”.

Dues hores després els passaven a recollir per dur-los a l’aeroport. El trànsit era normal, els avions anaven a l’hora. De Lombok a Bali i de Bali a Europa. “No devíem estar gaire a prop de l’epicentre”, va apuntar Riberaygua. No obstant això, “dos dies abans vam estar per la zona on hi va haver l’esllavissada”, va explicar Riberaygua, que es va mostrar molt dolguda per la tragèdia. “És una gent encantadora, molt acollidora i molt simpàtica”, va destacar Riberaygua.

36 hores desconnectats

Tot i la gravetat del terratrèmol que va tenir una magnitud de 6,4, Riberaygua i els seus fills no van valorar la importància dels fets succeïts fins que van aterrar. “Vam ser conscients de la gravetat del tema quan vam arribar aquí”, va admetre Riberaygua. La preocupació per la família va ser evident. I és que, segons va confirmar, “vam estar 36 hores desconnectats fins dilluns, que vam arribar a Barcelona”, va indicar. Per aquest motiu, tan bon punt van arribar “la família ens va preguntar si estàvem bé”, va assegurar.

El viatge de l’ex-liberal andor­rana va transcórrer per Indonèsia al llarg de quinze dies amb un recorregut per altres illes i l’objectiu de “fer una mica de platja i descansar”. El dia del sisme hi havia altres persones del país a Lombok. “Pel que tinc entès a l’illa hi havia més andorrans”, va dir Riberaygua. Tot i així va explicar que no s’hi van posar en contacte. “Per sort no van prendre mal”, va dir. Un ensurt per a molts però també una tragèdia que va causar setze morts.

tracking