societat

Un veí alerta sobre una plaga de rates a Prada Motxilla

El comú envia l’empresa subcontractada per sanejar la zona amb raticides anticoagulants

Un veí alerta sobre una plaga de rates a Prada MotxillaJLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un veí del carrer Prada Motxilla va alertar el comú d’Andorra la Vella sobre la presència de rates. Segons va explicar al Diari Ricard de Haro, va detectar “que hi havia moltes restes de femta de rata” i va dirigir-se a la corporació. En aquest sentit, De Haro va destacar que “el mateix dia que el vam avisar a la mitja hora ja teníem gent aquí, i l’endemà ja havia passat l’empresa”, que va desplaçar-se fins al lloc on van aparèixer els excrements, molt a prop del Lyceé.

Tanmateix, la plaga va continuar i davant d’aquest escenari el comú “ens va dir que això ultrapassava les seves competències i que era un tema de salut pública”, va prosseguir De Haro, que es va adreçar al Govern i des d’allà li van respondre afirmant que era “competència” del comú. “No vull cap conflicte, el que vull és que se solucioni el problema”, va insistir De Haro, que de moment no ha vist cap exemplar de rosegador al taller en el qual treballa. “A dintre no en tenim, estan a la via pública, però no per això no ens hem de preocupar”, va manifestar.

Nova actuació

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, va telefonar al departament d’Higiene del comú per tornar a inspeccionar la zona. “Avui [ahir] aquesta empresa va tornar a passar per fer els mateixos protocols”, va assegurar Astrié, que, segons va explicar, es tracta de fer una observació i ubicar raticides anticoagulants “perquè aquestes plagues no es reprodueixin”. Amb tot, va explicar que “a Prada Motxilla no s’havien observat rates”.

Quant als indicis, el conseller de Medi Ambient i Innovació va apuntar que també “podrien ser excrements de ratpenat”, segons havia destacar l’empresa especialitzada. En tot cas, Astrié va voler posar l’accent en la necessitat de no contribuir a expandir la població de rates, impulsada per “l’episodi de pluges de la primavera”, va sostenir. Tot i això, va subratllar que la situació està sota control i va recordar que “la gent ha de dipositar el rebuig a partir de les vuit del vespre” per no atraure els rosegadors, ja que “moltes vegades ens trobem que la gent diposita bosses d’escombraries durant el dia”.

Preguntat sobre la possible existència de caus de rates a la capital, el titular de Medi Ambient i Innovació de la corporació va dir que les rates “van sortint pels forats que troben”, i no hi ha punts concrets més enllà d’episodis “puntuals”. En el cas del carrer Prada Motxilla, Astrié va comentar que la queixa es va fer el 17 de juliol.

Competència comunal

Astrié va insistir que “el comú fa els seus deures” en aquesta matèria i tant l’ens com el departament d’Higiene tenen “molt clar” que la lluita contra les plagues de rates és “una competència comunal”. Pel que fa a la situació actual, el conseller va assegurar que de moment no es plantegen fer canvis de protocol. “El control de plagues el tenim igual des de fa tres anys i de moment va funcionant així”, va dir.

tracking