La CASS cobrirà el 33% de la visita directa a l'especialista

Els nous trams de cotització per als autònoms permetran augmentar en 1.200 persones els beneficiaris dels règims reduïts

El ministre de Salut a la roda de premsa posterior al Consell de MinistresSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat avui que el metge de referència serà el que derivarà el pacient als especialistes, en cas que ho consideri necessari. Aquest canvi s'ha recollit a les modificacions de la Llei de la seguretat social i el reglament de l’accés a l’atenció sanitària pública per impulsar la implementació del metge referent. D'aquesta manera, el pacient que acudeixi al metge referent només haurà de fer front a la part corresponent al malalt i no a la totalitat de l'import com fins ara. Pel que respecta als menors, aquests hauran de tenir un pediatra de referència i també s’estableix que es pugui tenir un ginecòleg, un oftalmòleg o un estomatòleg d'accés lliure.

Els percentatges de cobertura per part de la CASS en cas que s’opti pel que s’anomena via integrada, és a dir, si es va al metge referent, són els mateixos que en l’actualitat, és a dir, el 75% de la visita mèdica i dels actes mèdics. En canvi, aquells que vagin directament a l’especialista, la CASS els reemborsarà només el 33% de la visita i el 60% dels actes derivats. En cas que s’opti per un professional no convencionat per la CASS, la parapública només cobrirà el 20% de la visita i dels actes derivats.

La coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, ha destacat que amb aquests canvis es volen adequar els recursos a les necessitats del pacient, potenciar l’atenció primària i la prevenció, la coordinació entre professionals i el tercer pagador. A partir del 17 de setembre les persones podran escollir ja el seu metge referent, tot i que el titular de Salut, Carles Álvarez, no ha concretat quan podria estar totalment en funcionament aquest nou sistema, ja que ha recordat que ara caldrà que el Consell General aprovi la modificació de la llei de la CASS que empara aquests canvis.

En el reglament també s’estableix que la derivació a un professional de fora s’haurà de fer per part d’un especialista del país quan aquesta especialitat no s’ofereixi o en casos que es requereixi aquesta intervenció més especialitzada. Així mateix, el metge de referència podrà determinar aquesta derivació externa quan hi hagi llistes d’espera de més d’una setmana en casos urgents i d’un mes en consultes ordinàries, o bé quan només hi hagi un sol especialista al país. No obstant aixó, el reglament determina que les derivacions fetes pel metge referent a professionals de fora del país es podran fer sense valoració prèvia del metge especialista i durant un període de dotze mesos gaudint de la cobertura actual.

Nous trams de cotització per als autònoms

El Consell de Ministres ha aprovat també el Projecte de llei de modificació de la Llei de la seguretat social que modifica les cotitzacions dels treballadors per compte propi. El text crea tres nous trams de cotització: de 62,5%, del 125% i del 137,5%. El Govern calcula que el nombre de beneficiaris dels règims de cotització reduïts podran augmentar en prop de 1.200 persones.El text preveuun règim de cotització basat en dos paràmetres: els beneficis que obtenen de la seva activitat i la xifra de negocis d’aquesta activitat.Així mateix, es crea un nou règim de cotització per a joves emprenedors menors de 35 anys durant els primers 12 mesos d’activitat. Aquests cotitzaran el 55% del salari mínim, és a dir entre 50 i 60 euros, i tindran dret a les prestacions de la branca general.

tracking