excedència

Govern eliminarà la limitació de mandats en política per a funcionaris

Els polítics que treballin en l’administració tindran el lloc reservat indefinidament

Govern eliminarà la limitació de mandats en política per a funcionarisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha decidit eliminar l’actual limitació de la reserva de lloc de treball per als funcionaris que es dediquen a la política. Els empleats públics actualment només poden estar dos mandats amb garantia que quan tornin conserven el mateix lloc de treball. La situació actual comporta que si un funcionari vol presentar-se a un tercer mandat ha de renunciar a la plaça reservada. Amb el canvi, fixat al projecte de llei de la Funció Pública, aquest dret es mantindrà de forma indefinida siguin quins siguin els mandats.

Aquest sistema de limitació a dos mandats inclou els diferents càrrecs públics. Així, un polític que primer hagi estat conseller quatre anys i posteriorment hagi passat a ministre ha esgotat els vuit anys. Ha de deixar passar una legislatura per poder-se tornar a presentar. Un dels casos on havia succeït aquesta casuística era la de l’exconseller del PS David Rios, que en haver estat dos mandats i ser funcionari ja no podia accedir a un lloc polític.

Segon canvi demòcrata

La reserva indefinida de plaça era la situació existent fins a meitat de la dècada passada. L’alt nombre de funcionaris en política va portar l’executiu d’Albert Pintat a situar només en una legislatura la quantitat d’anys en què al funcionari se li guardava el lloc. Els demòcrates ja van canviar un cop aquesta normativa. Van elevar a dos mandats el total d’anys de la reserva, que ara passa a ser de per vida. Un dels problemes que va portar a la quantificació de legislatures es trobava en el fet que s’estaven produint casos en què la plaça passa a ser ocupada per un eventual. Com existeix la reserva indefinida, l’eventual pot passar-se tota la carrera professional esperant que el polític torni a reclamar-la. Per aquest motiu mai poden ser fixos. Un altre element clau va ser que el fet de passar més d’una dècada fora del lloc de treball derivava que quan els polítics tornaven a treballar de funcionaris estaven totalment descol·locats i desfasats en el món laboral.

La limitació establerta amb l’executiu liberal de Pintat va ser molt polèmica perquè els rumors apuntaven que s’havia impulsat per evitar que els socialdemòcrates, amb molts empleats públics entre els seus càrrecs, quedessin especialment minvats. La realitat és que en tots els grups polítics hi havia funcionaris ocupant càr­recs públics.

tracking