política

El PS acusa l'Església d'“adoctrinar” els alumnes a la classe de religió

El Consell General tomba la reserva d’esmena perquè la classe es faci fora d’horari lectiu

El PS acusa l'Església d'“adoctrinar” els alumnes a la classe de religióANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va viure ahir un altre cara a cara entre el Govern i el PS. Aquest cop pel debat sobre si ha de ser obligatòria o no l’assignatura de religió a l’Escola Andorrana en horari lectiu, en una reserva d’esmena presentada pels socialdemòcrates durant l’examen i votació del projecte de llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que substitueix el text vigent de l’any 1994. L’aspirant a cap de Govern pel PS, Pere López, va defensar que la matèria s’imparteixi fora de l’horari escolar i que en el seu lloc, per exemple, s’imparteixi una assignatura d’ètica de diferents religions.

López va assegurar que el format amb què es fa religió és “adoctrinador” perquè és una assignatura “oferta habitualment per persones properes a l’Església catòlica”. “L’esperit laic d’obertura de ments i de formació propi d’una escola laica queda absolutament alterat”, va dir el president del PS, que va ser criticat per l’executiu i per la majoria de DA de “desplaçar” el debat. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va replicar López i va assegurar que la proposta presentada pel PS, que només va comptar amb el suport dels tres consellers del partit i de Sílvia Bonet, és un “fals debat conceptual i no respon a la problemàtica real de l’Escola Andorrana”. “El PS ha aprofitat per fer bullir l’olla i fer polèmica amb exageracions i mitges veritats”, va dir Jover.

40% De les famílies l'escullen

De fet, el titular d’Educació va assegurar que el 40% de les famílies escullen l’opció de cursar l’assignatura de religió catòlica, una xifra que López va posar en dubte. El cap de files socialdemòcrata va assegurar que en algunes classes només hi ha dos o tres alumnes que fan l’assignatura, i que això frena el ritme de la resta dels alumnes. En defensa de l’statu quo, Jover va ressaltar que existeix un acord amb el Vaticà de l’any 2008 que estipula que els centres educatius del sistema andorrà han d’oferir la religió com una assignatura optativa i en horari escolar. A més, també es va emparar en l’article 11 de la Constitució, que garanteix a l’Església catòlica “el lliure exercici i públic de les seves activitats i el manteniment de les relacions de col·laboració especial amb l’Estat d’acord amb la tradició andorrana”. La consellera general de DA, Meritxell Palmitjavila, va anar més enllà i va donar a entendre que amb aquesta proposta el PS qüestiona el model de Coprincipat, “això el podria fer perillar i posar en qüestió”, i va demanar al PS que definís si defensa o no l’actual model del país. López va assegurar que sí que defensa el sistema actual. “No hi ha motiu per alimentar dubtes sobre el model d’Estat”, va assegurar López, que va acusar Palmitjavila de fer una interpretació “limitativa i abusiva” de la seva proposta. “Entenem que dins del model d’Estat els ciutadans han de poder opinar i no pensar que tenim una espasa de Dàmocles al cap cada cop que es planteja la proposta per fer avançar la societat”, va afirmar. “Coprincipat sí, però no amb les interpretacions excessives que fan vostès”, va replicar López, que alhora va acusar DA “d’inventar-se” les seves propostes “a darrera hora”, i no en congressos, com fa el PS.

La reserva d’esmena d’ahir del PS va comptar amb el rebuig dels Liberals, amb qui tenen previst pactar llistes conjuntes a les territorials en les properes eleccions generals, del conseller d’SDP Víctor Naudi i dels cinc parlamentaris d’Unió Laurediana-Independents per la Massana. Malgrat estar en contra que es cursi en horari lectiu l’assignatura de religió, els consellers del PS sí que van donar suport a la reforma educativa, que es va aprovar per unanimitat.

Mñes intercanvis d'informació

El Consell va aprovar per assentiment la modificació de la Llei d’intercanvi automàtic d’informació fiscal, que preveu ampliar a 95 els països amb els quals es faran aquestes accions. En el marc d’aquest debat, el conseller independent de la Massana, Carles Naudi, va demanar més esforços per potenciar el comerç electrònic i la tecnologia blockchain. També es va donar llum verd a la Llei de producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris que segons el Govern, ajudarà a diversificar el sector agrari.

JORDANA ACUSA EL PS I L'A PEL "PACTE DE LA CADIRA"

El conseller general de DA, Carles Jordana, va titllar ahir l’acord a què han arribat el PS i L’A per negociar llistes conjuntes a les territorials com el “pacte de la cadira”. Ho va dir ahir durant el debat de la proposició de llei de suport als emprenedors, que va comptar amb el vot de totes les forces excepte el PS, que es va abstenir. Jordana va defensar-se de les crítiques del conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, que va acusar DA de “desvirtuar” el projecte que els progressistes havien plantejat. El conseller taronja va retreure a Alís que en aquest cas no van comptar amb el suport liberal.

RETRETS A RAMON LÓPEZ PER FER FESTA ELS DIVENDRES

La consellera de L’A, Judith Pallarés, va criticar que el director de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), antic INAF, no treballi els divendres. En referència a Ramon López Galindo, la representant va dir durant el mateix debat de suport als emprenedors que “ja sabem tots que no té per costum quedar-se a An- dor­ra els divendres”. D’aquesta manera, va retreure al director de l’AFA que no acudís quan se’l va requerir a la comissió per debatre els plantejaments sobre les diferents formes de finançament dins de la llei de suport als emprenedors. “Potser és que cobra poc per quan el Consell el requereix”, va ironitzar.

tracking