sanitat

El ministeri de Salut activa el protocol per una nova sospita de cas de galteres

Ha informat els contactes de l’afectat perquè prenguin mesures, com ara verificar la vacunació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha activat el protocol aquesta setmana per una nova sospita de cas de galteres. Aquest any està sent especialment elevat el nombre de casos d’infecció per aquesta patologia, que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals i que normalment ve associada a símptomes com ara febre o dolor a la zona inflamada. En aquest cas es tracta d’una sospita i, per tant, està pendent de confirmació, però el ministeri ja ha avisat els contactes del menor afectat perquè prenguin mesures, com ara verificar l’estat de vacunació. S’ha alertat també les famílies dels nens que són companys d’activitats en una escola de dansa.

El ministeri els recorda que la prevenció d’aquesta malaltia es fa mitjançant la vacunació i que per això és important que verifiquin que els seus fills han rebut les cor­responents dosis, que al calendari estan fixades a les edats de 12 mesos i 3 anys. Tanmateix, els insta a acudir de seguida al metge si el nen o nena presenta uns símptomes compatibles amb la patologia i els informa que el període que pot transcórrer entre el contagi del virus i l’inici de la malaltia pot ser d’entre 12 i 25 dies. L’autoritat sanitària recorda que es tracta d’una malaltia sense majors complicacions però que hi poden ser, especialment en persones adultes. Les més freqüents són inflamació de testicles en els nois i d’ovari en les noies.

Augment de casos

A final de maig el ministeri informava que des de l’inici d’any s’havien detectat 17 casos de galteres (quatre en un mateix centre escolar), un nombre superior als diagnosticats en tot l’any passat i que per això s’havia decidit reforçar les mesures de prevenció per combatre el brot. La proposta de l’executiu era administrar una tercera dosi de la vacuna per reduir les possibilitats de contagi. Des de llavors no hi ha hagut més actualitzacions sobre el nombre de casos declarats.

tracking