situació política

Martí admet els errors a The Cloud i examinarà tot el procés

Martí diu que si s’hagués habilitat aquest mes per a la reunió de les comissions, alguns projectes de llei estarien “més avançats”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està immers en plena contrarellotge per aprovar el màxim nombre de lleis possible abans que s’acabi la legislatura. Coneixedor que té com a màxim fins a la primavera que ve perquè l’hemicicle doni llum verd als textos, l’executiu s’afanya per economitzar el temps al màxim i materialitzar els projectes per in­cloure’ls a la carta de presentació per als pròxims comicis. Ara bé, el fet que Sindicatura no hagi habilitat el mes de juliol per reunir les comissions ha trastocat el recorregut del Govern, que esperava guanyar terreny abans de les vacances d’estiu per deixar una part de la feina feta, en espera de concretar la data de les eleccions.

El cap de Govern, Toni Martí, que va reconèixer ahir que espera que totes les lleis presentades al parlament i algun altre projecte que es donarà a conèixer aviat s’aprovin, va manifestar que “segurament” s’hauria progressat en els textos “si aquest mes de juliol les comissions haguessin treballat al Consell General”. Al mateix temps, però, el líder de l’executiu va expressar que té “respecte” per la institució i que accepta les decisions que ha pres l’hemicicle. Martí, que va fer aquestes declaracions en el tradicional dinar a la casa de colònies Aina, va admetre al mateix temps que té dubtes sobre el fet que totes les lleis es puguin aprovar. “No sé si totes elles tindran temps de passar”, va dir.

La incògnita de la data

En un discurs en clau de defensa per les crítiques rebudes els últims dies per l’aturada de The Cloud, el cap de Govern va mesurar les seves frases –plenes de matisos– per evitar desvelar un debat que té lloc de manera paral·lela, que és el de saber si finalment els comicis s’acabaran avançant o no. Aquesta incògnita es resoldrà durant el debat d’orientació política, que tindrà lloc al setembre. Martí no va donar res per suposat i va seguir fent planar els dubtes sobre les seves intencions quan va afirmar que si “no s’aproven totes [les lleis], l’elector i el ciutadà sap quins són els nostres plantejaments”. “La decisió de convocar eleccions serà independent que estiguin aprovades o no algunes lleis”, va avançar.

Ara bé, el cap de Govern ha analitzat tots els escenaris possibles i estirar al màxim la legislatura fins a la primavera que ve li donaria més aire per als dossiers que té a tràmit.“És evident que si les eleccions es fan el març de l’any que ve, hi ha moltes més possibilitats que [les lleis] es puguin aprovar”. Si bé va ser cautelós –amb un discurs en condicional– Martí ha pensat en el context amb el qual s’hauria de poder treballar, i en cas que es decideixi esgotar el mandat, creu que el Consell hauria de tenir “la voluntat” d’habilitar les sessions de les comissions al gener. El Govern espera que projectes que estan a tràmit, com ara les lleis laborals, la llei de transició energètica, la d’arrendaments d’habitatges, la reforma de la Funció Pública o la del cos d’Ensenyament vegin la llum pròximament.

Desig d'entrar-les abans

El mateix Martí va reconèixer que li hauria agradat entrar els projectes abans, però va voler subratllar el caràcter “atípic” d’aquesta legislatura, en la qual assegura que s’han hagut d’afrontar aspectes delicats com ara la reforma fiscal, que va qualificar de “necessària”. “Mai n’he fet una paternabilitat de les lleis fiscals, però el que no es pot dir és que nosaltres no hàgim encarat les reformes”, va dir.

El cap de Govern va entonar el mea culpa per les aturades del dossier de The Cloud i va assegurar que “hi haurà temps per veure què ha passat”. “Alguna cosa no hem fet bé i cal dir-ho alt i clar”, va reconèixer el líder taronja, que va defensar que el Govern “creia” en el projecte. Si bé va resumir que encara és d’hora per saber què va fallar perquè The Cloud no avancés, Martí va dir que hauran d’analitzar si van rebre els consells correctes. “S’ha de veure si hem estat ben orientats o assessorats”, va puntualitzar. Preguntat per les declaracions del president del PS, que el va instar a avançar eleccions, Martí va dir que “la data no varia gens ni mica”. “Hauria sigut una temeritat llançar aquest projecte amb aquesta quantitat de diners esmerçats”, va concloure el cap de Govern.

Martí admet els errors a The Cloud i examinarà tot el procés

Martí admet els errors a The Cloud i examinarà tot el procés

tracking