reportatge

El primer capellà andorrà des del 1927 passa a ser vicari

El mossèn Emili Villegas es nomenat vicari d’Escaldes-Engordany i Encamp i es converteix així en l’únic capellà del país nascut al Principat.

El primer capellà andorrà des del 1927 passa a ser vicariFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es defineix a si mateix com a catòlic, prevere, liturgista i runner. Té 32 anys i en fa cinc va començar a escalar en la jerarquia eclesiàstica a la catedral Santa Maria de la Seu d’Urgell, on va rebre el sagrament de l’Orde sacerdotal. El mossèn Emili Villegas es va convertir en el primer capellà fill del Principat 86 anys després de l’ordenació del darrer sacerdot andorrà, l’encampadà Isidre Pallarés, que va fer el pas el 1927. Llavors, Villegas va fer història, i ahir, el jove destinat fins ara a Tremp, va escriure un nou capítol en la seva carrera personal i també en la d’Andorra. I és que el bisbe d’Urgell i Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va nomenar-lo vicari de les par­ròquies d’Escaldes-Engordany i d’Encamp. Un fet que el convertirà, explica l’arxipreste de les Valls i rector d’Andorra la Vella, mossèn Ramon Sàrries, en la mà dreta dels rectors de les dues par­ròquies. “Podrà oficiar misses, la de dissabte al Pas de la Casa o a Escaldes”, assenyala, i remarca que això “és històric”, ja que serà l’únic capellà nascut al país que fa misses. Misses en andorrà. “El fet que sigui d’aquí fa que conegui bé el Principat i per tant podrà vincular-se més amb els temes del país”, comenta.

Igualment, “també podrà fer catequesi o l’atenció al despatx. Allò que creguin oportú i acabin d’acordar els rectors”, afegeix Sàrries. De fet, el mossèn d’Escaldes, Jaume Soy, reconeix que encara ha de parlar amb Villegas perquè “està de vacances, però quan arribi a finals de mes mirarem quina serà la seva missió”. “Pot agafar la part de joventut i la catequesi”, exemplifica Soy. Precisament, la seva joventut és un fet que celebren tots els sacerdots del país, i que segons Ramon Sàrries “donarà dinamisme i ajudarà a aportar la visió d’una persona jove en les reunions de capellans”.

Celebren la seva joventut

“El seu nomenament ha caigut molt bé entre nosaltres, la majoria l’hem vist de jovenet i l’hem acompanyat en el seu procés vocacional”, conclou el mossèn de la capital. Un entusiasme al qual se suma el mossèn de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, que diu que “tenir un company jove és un al·licient i un motiu d’alegria”. Villegas va formar-se al col·legi Sant Ermengol i posteriorment va estudiar Litúrgia a Roma durant quatre anys. El jove sacerdot, que ara prepara el seu doctorat en Litúrgia, va celebrar ahir la notícia a través de les xarxes socials, garantit que emprèn amb il·lusió una nova etapa en la terra que va veure “néixer i créixer” la seva vocació.

tracking