sector turístic

El sector hoteler preveu una baixada de l'ocupació aquest estiu

La Unió Hotelera preveu que el percentatge se situï al juliol al voltant del 60%, cinc punts menys respecte al mateix mes del 2017

El sector hoteler preveu una baixada de l'ocupació aquest estiuARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector hoteler preveu tenir menys ocupació aquest estiu respecte a l’any anterior. Així ho explica el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, que avança que el mes de juliol es podria tancar amb prop del 60% de mitjana de reserves, cinc punts percentuals menys que el mateix mes del 2017. “En principi, el juliol acabarà per sota pel que fa a l’any passat. Aquest estiu hem anat més fluixos de turistes”, admet Ramos, que precisa que en funció de cada parròquia la davallada pot situar-se entre cinc i deu punts percentuals. A nivell de país, l’ocupació hotelera el juliol passat va ser del 65% i fa dos anys, quan va coincidir amb l’arribada del Tour de França, d’un 63%.

Per a l’agost, les previsions tampoc conviden gaire a l’optimisme i la caiguda es preveu que sigui similar, quan l’any passat les reserves van ser del 79%. El sector, però, confia que els visitants d’última hora ajudin a equilibrar les xifres. “L’antelació de les reserves es pot situar entre un dia o dos”, assenyala Ramos, que aprofundeix en les causes de l’arribada de menys turistes.

Viatges al Pròxim Orient

El motiu principal és la major disponibilitat que hi ha d’allotjaments a la platja catalana respecte a altres anys, i amb preus més assequibles gràcies a la revifada de destinacions com el Marroc, Tunísia i Egipte, que els últims anys s’havien vist afectats pel terrorisme. La tornada a aquests països ha comportat que prop del mar hi hagi més llits buits i que els preus hagin baixat. “A la Costa Brava hi ha més disponibilitat que altres anys”, diu Ramos, que recorda que la majoria de visitants que venen al Principat són catalans i en menor mesura del País Basc i del País Valencià. I afegeix que molts turistes europeus tornen a viatjar al Pròxim Orient. “Als carrers no hi ha el volum de gent que hi havia l’any passat”, constata.

Amb tot, Ramos no creu que les obres que s’estan duent a terme a l’avinguda Meritxell i que estan pràcticament enllestides hagin incidit en la davallada de l’arribada de turistes, ni tampoc la meteorologia. “Creiem que són tendències normals del mercat. Hem tingut dos anys molt bons”, manifesta el president de l’UHA, que malgrat tot subratlla que “cap baixada es pot interpretar com a bona”. “No estem satisfets”, conclou. De totes maneres, el sector hoteler vol esperar-se a confirmar les dades per decidir si valoren prendre mesures per créixer de cara als pròxims anys. Mentrestant, durant els caps de setmana sí que es registren bones dades d’ocupació, que arriben al 85-90%. “Entre setmana costa més”, reconeix Ramos, que explica que la presència del Cirque de Soleil “ajuda molt cada any. “És veritat que hi ha molta més concentració divendres i dissabte”, apunta el màxim dirigent de l’UHA, que diu que una mostra d’això és que entre setmana hi ha entrades per veure els espectacles, mentre que pel cap de setmana, sobretot divendres i dissabte, no n’hi ha pràcticament cap. De totes maneres, Ramos assenyala que la presència de la companyia canadenca afavoreix sobretot les parròquies centrals, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i en menor mesura la Massana.

LES EMPRESES D'ALLOTJAMENTS DEMANEN MÉS DIFUSIÓ

L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) reclama poder fer més difusió de la seva oferta d’estiu durant la temporada de neu, que és quan hi ha un major nombre de turistes al Principat. El sector dels pisos turístics tampoc preveu tenir gaire ocupació ni al juliol ni a l’agost, contràriament al que succeeix a l’hivern. Per això demana que els comuns s’impliquin perquè “ajudin una mica” a l’hora d’explicar “les activitats i coses que es podrien fer a l’estiu”, com ara les excursions i els esports d’aventura. Els habitatges que són més demandats amb l’arribada del bon temps són els que estan a prop de Vallnord, però les línies generals apunten que no serà un bon estiu. “No sé si és per un tema d’activitats, potser perquè no hi ha el Funicamp o perquè el Bike Park està tancat”, afirma la presidenta de l’AEAT, Valérie Lackner, que remarca que els preus dels pisos són “baixos”. “Tothom està dient que la cosa està molt fluixa”, remarca Lackner, que atribueix també el descens al Mundial de futbol que ha tingut lloc a Rússia. “Potser hi ha hagut el fenomen de la Copa del Món”, puntualitza, tot i que reconeix que és difícil calcular fins a quin punt això pot haver afectat.

tracking