Infraccions de trànsit

El 80% de multes a andorrans a Catalunya són per velocitat

L’excés de velocitat és, amb diferència, la infracció més sancionada pels mossos a conductors andorrans amb un total de 1.611 expedients

El 80% de multes a andorrans a Catalunya són per velocitatMOSSOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mossos d’esquadra van imposar durant l’any passat 2.024 sancions per infraccions de trànsit a conductors andorrans. És una quantitat lleugerament més baixa que la recollida el 2016 (2.121) i on, novament, les multes per excés de velocitat sobresurten amb diferència respecte a la resta. Els 1.611 expedients per superar el límit de quilòmetres/hora establert per a la via signifiquen pràcticament el 80% del total. Una situació que es repeteix cada any. I, com en el cas general, la xifra ha baixat lleugerament pel que fa al 2016, quan es van imposar 1.670 sancions per aquest motiu.

Un dels casos més greus que els mossos d’esquadra van fer públics durant el 2017 va ser el d’un conductor del país que va ser interceptat per un radar circulant al doble de la velocitat permesa: ho feia a 188 quilòmetres/hora quan la via està limitada a 90. Els fets van succeir el juliol del 2017 a la carretera que uneix Tàrrega i Guissona i en aquest cas la infracció va esdevenir penalment punible. Els mossos van denunciar l’infractor per un delicte contra la seguretat del trànsit.

En relació amb la resta d’infraccions denunciades, el següent motiu de multa és el genèric normativa general (105 expedients) seguit de la senyalització de maniobres (96). Les alcoholèmies positives han suposat 83 expedients sancionadors. Aquesta és una diferència respecte a l’any 2016, quan excedir el límit d’alcohol en la conducció (a Catalunya una taxa de 0,25 ja suposa una infracció administrativa, límit que es rebaixa a 0,15 en el cas de conductors professionals) va ser el segon motiu més freqüent d’expedient després dels excessos de velocitat. D’alcoholèmies positives, se’n van detectar llavors 112.

Conductors estrangers

Fa alguns anys que la Generalitat de Catalunya va implantar mesures per aconseguir el cobrament de les multes imposades a conductors estrangers, dificultosa fins aleshores (especialment en el cas d’excessos de velocitat detectats per radars fixos) si no s’interceptava en el moment el conductor infractor. Els lectors de matrícules van ser una de les mesures implantades, mecanisme que permet detectar un vehicle amb multes pendents de pagament i passar la informació als mossos, que poder interceptar-lo si hi ha alguna patrulla propera. Al seu dia es van instal·lar lectors en vies catalanes habituals per a conductors andorrans, com a l’N-145 o la C-14, però també en tenen els radars. Aquestes mesures van provocar que de l’any 2012 al 2013 els expedients per velocitat es disparessin i es passés de 1.458 a 2.083. El nombre, com mostren les estadístiques més recents, s’ha tornat a moderar.

Una altra mesura que s’ha implantat entre països de la UE és l’intercanvi de dades d’infractors, de manera que les multes poden arribar als domicilis, també en el cas d’estrangers. Amb Andorra no existeix aquest intercanvi.

CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE LA VELOCITAT A LES CARRETERES

El Govern impulsa una campanya de seguretat viària centrada en els perills associats als excessos de velocitat. El BOPA recollia aquesta setmana l’adjudicació a l’empresa Moles Disseny, que té quatre mesos per executar-la. La iniciativa de sensibilització relativa “a la conducció a velocitats inadequades i les seves conseqüències” s’ha pressupostat en prop de 18.000 euros. Les multes per excés de velocitat en carreteres del país s’han disparat els últims anys com a conseqüència de la proliferació de radars a les vies i de campanyes específiques de la policia. Segons recollia el darrer informe IMACA de l’Automòbil Club l’any passat es van imposar 11.972 sancions per excedir el límit de velocitat i, el 2016, 12.391. Xifres lluny de les d’anys anteriors: el 2015 van fregar les 6.000 i el 2014 van ser 6.641. Actualment hi ha catorze radars fixos a la xarxa viària, dels quals cinc són de tram: a la carretera General 1, entre la Borda Sabater i la duana; a la General 2, entre la sortida del túnel de les Dos Valires i la rotonda sud d’Encamp; al mateix túnel de les Dos Valires; al del Pont Pla, entre el Pont Pla i els túnels de Sant Antoni. La campanya específica i genèrica més recent de la policia per vetllar per hàbits més segurs en la conducció es va realitzar entre el febrer i el març. Les infraccions detectades van fregar el miler (976 en concret) i la immensa majoria les van detectar els radars mòbils del cos: 919 excessos de velocitat. Ja molt més lluny, la segona infracció més denunciada va ser no respectar la senyalització horitzontal (27 multes).

tracking