Prevenció a l'eix central

Acordat el sistema de seguretat per a Meritxell i Carlemany

El comú d’Escaldes, el de la capital i la policia acorden la mesura per protegir els vianants d’atropellaments massius

Acordat el sistema de seguretat per a Meritxell i CarlemanyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella i el d’Escaldes-Engordany han escollit el sistema de seguretat que es col·locarà a les avingudes Meritxell, Carlemany i a les travesseres per impedir possibles atemptats. La mesura ha d’evitar el pas de vehicles amb una clara intenció de provocar atropellaments massius. La decisió es va prendre en una reunió que van mantenir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, la cònsol major i el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Trini Marín i Marc Calvet, i agents del cos de policia. El cos d’ordre avala la mesura i en la mateixa reunió es va acordar posar-se a treballar per determinar els punts on caldria instal·lar els ginys. A mitjans de la setmana que ve, tècnics comunals i agents de policia es trobaran l’avinguda Meritxell amb aquest objectiu, i la següent setmana es farà el mateix a Escaldes. El sistema ha de garantir la seguretat i a la vegada harmonitzar amb l’entorn urbanístic, segons van assenyalar fonts consultades.

S’analitzaran quins són els punts on podrien accedir vehicles amb l’objectiu d’atemptar contra la població, tant de l’eix comercial com dels carrers paral·lels, i també quina afectació tindria en la circulació de vianants i el pas de mercaderies col·locar el dispositiu. El sistema que es vol implantar va ser avalat pels serveis de seguretat i s’ha escollit després de veure la seva eficàcia en un centre comercial de la ciutat francesa de Tolosa. Segons va explicar al seu dia el cònsol menor escaldenc, permetrà evitar la intrusió dels vehicles gràcies al sistema que punxa els neumàtics i malmet l’eix del vehicle fins a impedir que avanci. Les dues corporacions aprofiten les obres d’embelliment que s’estan duent a terme a Meritxell i Carlemany per reforçar la seguretat.

Els antecendents

Les mesures per protegir les àrees comercials d’Escaldes i Andorra la Vella estan motivades pels atemptats terroristes comesos els darrers anys a diverses ciutats europees. Les primeres reunions per reforçar la seguretat es van realitzar pocs dies després dels atemptats a la Rambla de Barcelona, on hi va haver un atropellament massiu que va causar 14 víctimes mortals. El 23 d’agost del 2017 les cònsols d’Escaldes i Andorra la Vella van tenir una reunió amb la direcció de la policia en la qual es va posar de manifest la necessitat de treballar mesures preventives. Aleshores es va decidir que s’instal·larien objectes que fossin un obstacle per als vehicles i garantissin la seguretat però sense ser un impediment per a les persones que passegen pels eixos comercials. El mes d’abril d’enguany es va anunciar que el sistema de seguretat seria homogeni a les dues parròquies, i el cònsol menor escaldenc va presentar el nou sistema de seguretat a la policia per obtenir-ne el vistiplau.

El cos va avalar el pla, tot i que va demanar més temps per acabar-lo d’estudiar. Pocs dies més tard, Calvet va exposar al comú d’Andorra la Vella els detalls del sistema de seguretat escollit i la cònsol major va ratificar la proposta de Calvet.

Altres mesures

D’altra banda, el passat mes de maig Marsol va manifestar que també s’instal·laran càmeres de seguretat a l’avinguda Meritxell que connectaran amb la policia i amb els agents de circulació. També es va anunciar la col·locació d’uns comptadors de persones que permetran regular la freqüència dels semàfors.

Tot i això, són molts i variats els mitjans que es poden utilitzar amb la finalitat de millorar la seguretat a les grans avingudes, com per exemple barreres, elements urbans o jardineres que s’adapten a l’entorn i alhora no dificulten el pas dels vianants que passegen.

LES CLAUS

1 La motivació

Atemptats a diverses ciutats europees

Els atropellaments massius dels darrers anys a diverses ciutats europees, i més concretament el patit a la Rambla de Barcelona l’estiu passat, van motivar la creació

d’una proposta per reforçar la seguretat a les avingudes Meritxell i Carlemany.

2 El sistema

El giny impedirà la intrusió de vehicles

El giny s’implantarà a les travesseres i als carrers paral·lels de l’eix comercial d’Escaldes i Andorra la Vella. El sistema punxarà les rodes dels neumàtics i finalment malbaratarà l’eix del vehicle per impedir que aquest pugui seguir avançançant per les avingudes.

3 El funcionament

En cas d’alerta es tancarà el carrer

En cas d’alerta, el sistema de seguretat saltarà i es tallarà l’accés al carrer amb l’activació del giny. En aquest cas, seran les forces de l’ordre les encarregades d’apropar-se al lloc dels fets i assegurar la zona fins que es pugui reobrir als vianants i als veïns.

tracking