Justícia

Quatre interns utilitzen el vis-a-vis íntim

El director adjunt d’Institucions Penitenciàries explica que des de l’obertura l’espai s’ha fet servir cada setmana

Quatre interns utilitzen el vis-a-vis íntimFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que es va posar en marxa la prova pilot del vis-a-vis íntim a la Comella el 20 de juny passat, quatre interns l’han fet servir i ha tingut activitat cada setmana. El director adjunt del departament d’Institucions Penitenciàries, Ismael Alarcón, va explicar al Diari que “els interns estan molt agraïts”. Es tracta de persones amb “parelles habituals”, va comentar, atès que “molts estrangers no tenen visites actualment”.

El vis-a-vis íntim “computa” per dues visites familiars que tenen una durada de mitja hora. “Hi ha gent que vol veure el funcionament”, va destacar Alarcón, que també va afegir que cal “anar conscienciant” sobre aquest tema. Una vegada finalitzi la “prova pilot s’haurà de fer un replantejament”, va explicar el director adjunt. En aquest sentit, va apuntar l’opció que aquestes comunicacions íntimes no siguin substitutòries d’altres trobades. Amb tot, va remarcar que “s’ha d’estudiar si hi ha sortida”, ja que va destacar que “a Andorra mirarem a veure si podem donar un benefici més”.

Avui en dia la Comella té 41 interns, però per poder optar a les comunicacions íntimes s’han de complir uns requisits: estar un mínim de temps a la presó, i tenir una parella estable que intervingui en les visites familiars i de locutoris. Segons Alarcón, hi ha d’haver “una continuïtat i una argumentació per atorgar el vis-a-vis íntim”. Ara per ara només es fa els dimarts i els dijous tot i que el director adjunt no descarta que es pugui establir un calendari de dilluns a diumenge “en cas que hi hagués moltes demandes”.

Model europeu

Alarcón va subratllar que el sistema de comunicacions íntimes de la Comella segueix el model de molts centres europeus. Les instal·lacions, formades per dues habitacions, es van presentar el 14 de juny amb presència del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot. Sis dies mes tard es va iniciar la prova pilot, que durarà fins al 31 de desembre en compliment de la modificació de la Llei del cos penitenciari, aprovada l’abril de l’any passat.

tracking