Recepció del 14 de juliol

L'ambaixadora francesa assegura la futura visita del Copríncep Macron

L’ambaixadora francesa desconeix la data exacta de l’arribada del Copríncep però té clar que es parlarà del canvi climàtic

L'ambaixadora francesa assegura la futura visita del Copríncep MacronXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixadora francesa, Jocelyne Caballero, va confirmar ahir que el Copríncep, Emmanuel Macron, vindrà al país a realitzar la tradicional trobada amb el cap de Govern, però no en va especificar la data. “No m’ha dit el dia ni la data exacta però puc dir que després de la visita que va fer el secretari d’Estat de Transició Ecològica i Solidaritat, Sébastien Lecornu, el president ha donat prioritat a la lluita contra el canvi climàtic, i estic segura que constituirà necessàriament una part important dels temes a tractar quan vingui a visitar Andorra”, va afirmar. Per la seva part, la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va expressar que la trobada es produirà perquè “tots els Coprínceps fan una visita per mandat i esperem que sigui al més aviat possible, però encara estem treballant per tancar una data concreta”.

Caballero i Ubach van destacar les “bones relacions” que han mantingut els dos executius des que van començar ara fa 25 anys. En aquest temps “hem avançat en contactes culturals, econòmics, tecnològics i ara mateix estem treballant en un projecte de transició energètica que ens farà avançar cap a un futur més verd i que lluiti contra el canvi climàtic”, va destacar la màxima representant de l’executiu gal al Principat, en l’acte tradicional que organitza l’ambaixada per celebrar el 14 de juliol. Caballero va reconèixer que el treball conjunt dels governs s’està traduint en noves accions “que ens beneficien mútuament”, i va destacar la visita que recentment han realitzat el ministre d’Acció i Comptes Públics, Gerald Darmanin, i el secretari d’Estat Transició Ecològica i Solidaritat, Sébastien Lecornu. A més, va comentar que la darrera reunió que es va fer el desembre passat a Tolosa va servir “per fer més operativa la cooperació bilateral” i que “aquests canvis acompanyen el Principat i els apropa a la Unió Europea”.

Trobada a l’octubre

La ministra d’Exteriors, en substitució del cap de Govern, Toni Martí, que no va poder assistir a l’acte, va recordar que “les relacions diplomàtiques amb França han estat molt intenses i això s’ha traduït en acords bilaterals, en educació, en cooperació en infraestructures i carreteres”.

Per Ubach, el nou repte que s’haurà d’afrontar conjuntament és la cooperació transfronterera. “Ja tenim un full de ruta definit, que vam elaborar amb la prefectura d’Occitània i que preveu accions en l’àmbit de la cultura, l’educació o el turisme.” En aquest sentit, la ministra va destacar que a l’octubre se celebrarà a Andorra la segona reunió i servirà per fer un balanç del que s’haurà treballat fins aleshores.

A l’acte de l’ambaixada hi van assistir els ministres Gilbert Saboya, Eva Descarrega, Jordi Tor­res i Eric Jover, els líders dels partits de l’oposició, com ara Josep Pintat (UL+CIM), Ferran Costa (L’A), Pere López (PS) i Víctor Naudi. També hi van assistir els cònsols majors de Sant Julià, Encamp i Canillo, i el cònsol menor d’Andorra la Vella, així com representants de l’àmbit econòmic, policial i judicial.

FÒRUM PER LA PAU PELS CENT ANYS DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

L’ambaixadora Jocelyn Caballero va explicar que el president de la República Francesa organitzarà a París, l’11 de novembre, un Fòrum per la Pau per celebrar els cent anys de l’armistici que va significar el final de la Primera Guerra Mundial. “Reunirem els cap d’Estat dels països que hi van prendre part, així com els de molts altres. També volem que vinguin responsables d’ONG, directors d’empreses, intel·lectuals, ciutadans... en definitiva, persones que ens ajudin a mantenir el multilateralisme que és tan necessari avui en dia.” Caballero va expressar que els problemes de seguretat, climàtics o amb les migracions “no es poden resoldre de manera individual, sinó que els sistemes internacionals que tenim, encara que siguin imperfectes, són necessaris per respondre a les transformacions que vivim cada dia”. L’ambaixadora va afirmar que “aquest és el projecte francès per al segle XXI i per a tot el món”. En aquest sentit, va destacar el paper que està jugant el país gal amb la crisi a Síria o respecte a l’armament nuclear iranià, un cop els Estats Units es van retirar dels acords de París.

L'ambaixadora francesa assegura la futura visita del Copríncep Macron

tracking