Trobada trilateral

Unió d'Andorra, San Marino i Mònaco per la circulació de persones

Andorra, San Marino i Mònaco faran front comú perquè la UE reconegui les especificitats de cada país en la negociació d’aquesta llibertat

Unió d'Andorra, San Marino i Mònaco per la circulació de personesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unir esforços perquè la Unió Europea reconegui les especificitats d’Andorra, Mònaco i San Marino respecte a la lliure circulació de persones. Aquest és l’acord al qual va arribar ahir el cap de Govern, Toni Martí, després de la trobada trilateral que va mantenir amb el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle, i el secretari d’Afers Exteriors, Afers Jurídics i Justícia de San Marino, Nicola Renzi. Els tres mandataris, reunits a Montecarlo, van constatar que hi ha reptes comuns en la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea, més enllà de les diferències entre els tres petits estats. Així s’assenyala en el comunicat de premsa emès per l’executiu després de la reunió, en què s’especifica que un d’aquests reptes comuns és aconseguir un règim per a la lliure circulació de persones que “respecti les especificitats dels tres països”.

Els tres mandataris es van emplaçar a continuar mantenint trobades, tant en l’àmbit polític com tècnic, als respectius països i també a Brussel·les, per posar en comú punts de vista i estratègies de negociació pel que fa a les converses relatives a altres capítols, especialment quant a la lliure circulació de persones –“qüestió sensible per a tots tres estats”–, però també en els capítols de lliure circulació de serveis i lliure circulació de capitals.

Martí, Telle i Renzi van manifestar la intenció de traslladar a la Comissió Europea la voluntat d’accelerar les converses i d’arribar a un acord global de principis generals durant l’actual mandat de la mateixa sota la presidència de Jean-Claude Juncker.

En aquest sentit, Martí va matisar, segons s’especifica en el comunicat, que “per a Andorra la negociació de l’acord d’associació és més important que no pas urgent i, per tant, volem seguir negociant sense pausa però també sense precipitació”.

Circulació de mercaderies

El cap de Govern va compartir amb Telle i Renzi durant la trobada l’acord que Andorra ha tancat amb la Unió Europea referent a la lliure circulació de mercaderies, que preveu estendre la unió duanera a tots els productes agrícoles amb l’excepció del tabac, per al qual s’estableix un període transitori de 30 anys, sent aquest el període transitori més llarg previst en qualsevol tractat bilateral dels signats amb la Unió Europea fins a l’actualitat.

Martí els va explicar que aquesta part del futur acord d’associació modernitza l’acord duaner del 1990, que ha estat molt positiu per a l’evolució de l’economia andorrana.

Segons el cap de Govern, l’acord assolit al tomb de la lliure circulació de mercaderies demostra que la Unió Europea “és sensible a les propostes d’Andor­ra, sempre que siguin raonables i raonades”. En aquest sentit, Martí es va mostrar convençut de la necessitat de continuar negociant la resta de capítols de l’acord d’associació amb la Unió Europea “amb el mateix esperit”.

En la reunió d’ahir a Mònaco, el cap de Govern va estar acompa­nyat per l’ambaixador d’Andorra a San Marino i a Mònaco, Enric Tarrado. També van ser presents a la trobada el ministre d’Afers Exteriors i de la Cooperació de Mònaco, Gilles Tonelli, així com el director d’Afers Europeus de San Marino, Luca Brandi.

A continuació de la trobada, les tres delegacions van participar en la recepció amb motiu de la celebració de la festa nacional de França oferta per l’ambaixadora de França a Mònaco, Marine de Carné-Trécesson.

Unió d'Andorra, San Marino i Mònaco per la circulació de persones

tracking