Entitats

Càritas cedeix un pis a Afers Socials per acollir persones en risc d'exclusió

L’executiu espera ampliar el parc immobiliari per cobrir totes les necessitats d’habitatge

Càritas cedeix un pis a Afers Socials per acollir persones en risc d'exclusióSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Càritas Andorrana ha cedit al ministeri d’Afers Socials un habitatge perquè pugui acollir persones en risc d’exclusió social. El pis està situat al carrer Xavier Mestre i té una superfície de trenta metres quadrats. Tal com va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, l’entitat ha fet la cessió de manera gratuïta. “Càritas ha tingut la generositat i la confiança que nosaltres podrem triar quina és la persona indicada per ocupar l’espai”, va assenyalar el ministre. Segons Espot, l’acord signat ahir amb l’ens s’emmarca en la Llei de serveis socials i sociosanitaris, segons la qual el Govern pot subscriure convenis de col·laboració amb entitats privades, que treballin conjuntament per garantir i promoure l’oferta.

Per acollir refugiats

El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, va destacar que la cessió del pis respon a la “necessitat” de pal·liar el tema de l’habitatge al país. Des de l’ens van explicar que esperen que l’espai serveixi per acollir refugiats: “Les persones que ens van cedir el pis ens van demanar que els agradaria que servís per acollir refugiats”, tot i que l’habitatge està a disposició per les necessitats més urgents. Preguntat pel nombre de persones que acudeix a Càritas a demanar ajuda per afrontar els preus de lloguer, Rocamora va respondre que en desconeix la xifra exacta, però va assegurar que “són força”. Des de l’ens van explicar que s’han trobat molts casos en què persones que residien a la capital s’han vist “obligades” a traslladar-se a par­ròquies altes per l’augment dels preus.

En aquest sentit, Espot va expressar que el ministeri actualment disposa d’un parc immobiliari de 8 pisos, fruit d’herències que han passat a Govern o de comissions de sentències judicials, però que caldria ampliar-lo. En qualsevol cas, el responsable de la cartera d’Afers Socials va reiterar que les mesures per resoldre la problemàtica del lloguer impliquen augmentar el parc immobiliari: “Cal que augmenti l’oferta de pisos al mercat perquè baixin els preus.” Finalment, el ministre va agrair a Càritas que hagi fet la cessió del pis de manera gratuïta i en unes condicions “òptimes”. Abans d’entregar l’habitatge, l’entitat va assumir les despeses d’adequació de l’espai i rehabilitació de les zones amb desperfectes.

EL BANC D'ALIMENTS ATÉN CADA SETMANA ENTRE DEU I VINT FAMÍLIES AL PRINCIPAT

El president de Càritas Andor­rana, Amadeu Rocamora, va posar de manifest que l’entitat atén cada setmana entre deu i vint famílies a través del Banc d’Aliments. Rocamora va assenyalar que l’executiu ha fet “una sèrie d’accions” que complementen la tasca que realitza Càritas, i va afegir que això ha generat una millora en les xifres dels darrers anys: “Ha baixat la quantitat de famílies que necessiten ajuda.” Segons el president de l’ens, fa dos anys el nombre de famílies que eren ateses rondava el doble que la xifra actual, “entre 25 i 40 famílies”. Tot i això, va posar en relleu que les famílies que acudeixen al Banc d’Aliments “necessiten els diners i destinen el que tenen principalment a pagar el lloguer”. Rocamora va destacar que l’ajuda que reben amb l’alimentació els permet destinar els diners a una altra cosa. Preguntat pel perfil familiar que necessita aquesta ajuda, el president de l’ens va expressar que és molt variat, “des de persones soles fins a dones que s’han separat i tenen criatures a càrrec seu, en general, gent que es troba en situacions de dificultats econòmiques”, va explicar. D’altra banda, Rocamora va insistir que molts casos s’acaben revertint: “Per sort això no es transforma en una situació crònica, sinó que se’n poden sortir.” I va afegir que “senzillament els donem un cop de mà durant uns mesos o setmanes, fins que finalment poden assumir-ho ells mateixos”, va concloure. El banc funciona principalment gràcies als benefactors i al cos de voluntaris que l’integren.

tracking