Enquesta sobre les TIC

Andorra es troba a la cua d'Europa en les compres per Internet

Estadística destaca que Andorra és el tercer país d’entre la mitjana de la UE en què més persones es connecten a la xarxa cada dia

Andorra es troba a la cua d'Europa en les compres per Internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat està a la cua d’Europa en l’ús del comerç electrònic. Així ho revela l’enquesta sobre l’emprament de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a les llars andorranes l’any 2017, que va presentar ahir el departament d’Estadística juntament amb Andorra Telecom. En concret, només el 31,3% dels consultats afirma que va comprar algun producte a través d’Internet en els darrers tres mesos, mentre que la mitjana dels 28 països de la Unió Europea (UE) s’eleva fins al 56%. Així mateix, més de la meitat dels residents a Andorra, el 55,6%, van fer la dar­rera compra online fa més d’un any o mai han comprat a pàgines web. Per contra, a la mitjana dels estats comunitaris aquesta xifra es redueix al 33%. El coordinador d’Estadística, Enric Ripoll, va reconèixer que “la mitjana de la Unió Europea fa un ús més intensiu del comerç electrònic que el que es fa a Andorra”.

“Estem condicionats pels sistemes de pagament digitals, que no són iguals que a la Unió Europea, i a altres característiques del país, com ara la capacitat de lliurament d’aquests productes”, va argumentar. En aquest sentit, el sondeig reflecteix que el 49,9% dels enquestats no va adquirir res en línia perquè prefereix les compres presencialment, el 25,5% per motius de seguretat i l’11,9% per manca de coneixements. Amb tot, Ripoll va apuntar que Andor­ra s’apropa a Europa quant a la compra en línia en alguns béns i serveis. Concretament, va dir, en l’allotjament vacacional i en el material informàtic.

Poc ús de tràmits electrònics

Igualment, el Principat està per sota de la mitjana europea amb relació a la realització de tràmits en línia a través de pàgines de l’administració pública. I és que el 59,6% dels enquestats no ha realitzat cap tràmit públic de manera electrònica durant el darrer any, una xifra que representa gairebé 13 punts més que la mitjana de la UE. A més, el 20,8% dels ciutadans d’Andorra ha enviat algun formulari oficial davant el 35% dels residents comunitaris que també ho ha fet. No obstant això, l’enquesta destaca que el Principat és el tercer país d’entre la mitjana de la Unió Europea on més persones es connecten diàriament a Internet. En concret, el 95,8% dels andor­rans es connecta cada dia, mentre que a Itàlia ho fa un 96% de la població i a Islàndia un 97%. De fet, el 94,5% de les famílies del país disposa d’accés a Internet. Pel que fa a les activitats en què els consultats utilitzen la xarxa, destaca que el 86,8% ho fa per enviar o rebre correus, el 83,5% per llegir notícies, diaris o revistes i el 75,3% per veure continguts de vídeo.

Els responsables de l’estudi, el primer d’aquestes característiques que es fa a Andorra, van vincular l’ús intensiu d’Internet al Principat a l’elevada presència d’equipament TIC a les llars del país. Les dades mostren que el 99,9% dels consultats disposa de televisió a casa, el 99,4% de telèfon fix, el 98,5% de telèfon mòbil i el 85,7% d’ordinador.

En aquest sentit, d’entre les persones que han utilitzat l’ordinador en els darrers tres mesos, s’observa que el 74,1% ho ha fet cada dia o gairebé cada dia, una xifra inferior a la mitjana del 81% de la Unió Europea. El 15,5% l’utilitza com a mínim una vegada a la setmana i el 10,4% restant ho fa menys d’una vegada a la setmana. Per sexe i edats, els homes fan servir més l’ordinador que les dones, i els més joves en fan un ús més freqüent.

Internet al mòbil

Pel que fa a l’ús del telèfon mòbil, les dades situen Andorra en el segon lloc dels països europeus, per darrere d’Espanya, en què les persones el fan servir més per connectar-se a Internet. L’enquesta revela que el 92,6% dels andorrans l’escullen per entrar a pàgines web. Per contra, el 75,7% dels enquestats es connecta a través d’ordinador, el 42,8% amb la tauleta i el 16,4% amb l’Smart TV.

Amb relació als menors d’entre 10 i 15 anys, l’estudi destaca que el 75% disposa d’smartphone i el 36,3% de dades mòbils. En aquest sentit, el 98,7% dels infants ha utilitzat Internet en els últims tres mesos. Ripoll va assenyalar que tant la tinença de mòbil com l’ús d’Internet creix amb l’edat.

Andorra es troba a la cua d'Europa en les compres per Internet

Andorra es troba a la cua d'Europa en les compres per Internet

tracking