El dèficit de Naturlandia augmenta a un milió d'euros

Els 700.000 euros previstos pel comú augmenten per les pèrdues de l’hivern, els patrocinis fallits de Toni Bou i factures endarrerides

El dèficit de Naturlandia augmenta a un milió d'eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Naturlandia tornarà a complicar aquest exercici les finances del comú lauredià perquè la partida inclosa al pressupost per cobrir el dèficit que genera el parc s’ha d’incrementar. “Havíem previst 700.000 euros que són per tornar el deute, interessos més deute, però haurem de ficar uns 350.000 euros més”, explica el cònsol, alhora que subratlla que “abans estàvem ficant 1,5 o 2 milions d’euros”. I per aquesta evolució Josep Miquel Vila es defensa i diu que seran capaços de complir l’objectiu marcat al principi del mandat de posar Naturlandia “en positiu, crec que hi arribarem”.

El nou negatiu de l’ecoparc de la Rabassa que cobrirà el comú prové “del fet que hem hagut de liquidar un deute heretat per unes tasques que havia dut a terme el senyor Gerard Martínez de 100.000 euros” i del resultat de la temporada d’hivern, que “no ha estat la millor per a Naturlandia, ja que les vendes han baixat en 150.000 euros”, detalla el cònsol en una entrevista a la ràdio del Diari. Aquesta baixada de visitants l’atribueix al mal temps dels caps de setmana i a la Pasqua, que ha caigut tard, i afegeix un altre motiu de dèficit als comptes de Camprabassa derivat de la falta d’ingressos que no s’han concretat. “Teníem patrocinis previstos per cobrar al voltant del trial i per temes interns del mànager del senyor Toni Bou no ha arribat a trobar aquests patrocinadors, o no ho ha fet prou bé, i haurem d’afegir 100.000 euros més”, assenyala Vila, i precisa que si la xifra de visitants durant l’estiu és bona potser no s’han d’acabar posant tots els 350.000 euros. Són diners que formen part del crèdit extraordinari de més de 4 milions que es portarà a la pròxima sessió de comú “i per si fos el cas poder fer front a les necessitats de liquiditat a part no previstes”.

PROJECTE AMB TONI BOU

La falta dels ingressos esperats de l’activitat de trial de Toni Bou el cònsol lauredià no considera que s’hagi de lligar a la falta d’atractiu de Naturlandia. “Potser és que no s’ha treballat prou, no s’ha fet i serà per diferents motius”, i respecte a la continuïtat de la col·laboració amb Bou, afirma que “el fet de no haver trobar els patrocinadors condiciona Naturlandia a prendre les mesures escaients per buscar els patrocinis, que poden coincidir o no amb les de Toni Bou”.

El cònsol es mostra especialment molest quan se li demana sobre la imatge que dona l’ecoparc després de la mort d’un os abatut i d’una ossa per una infecció. Recalca que “la mort d’un os per un costat va ser desafortunada i per l’altre ha estat una mort natural i no hi ha més. Ha sortit als mitjans i és veritat que han fet d’altaveu al voltant d’aquest tema, s’ha donat molta importància a un tema que no sé si en té tanta, és a dir, si hi ha un accident en una carretera no en parlem tot l’any”. Josep Miquel Vila reflexiona sobre el tractament de la informació dels fets vinculats a Naturlandia i la d’altres estacions i es queixa que “no sé quants accidents hi ha a d’altres llocs i no se’n parla. No hi tinc res a dir. On hi ha més accidents a Andorra? Segur que a Naturlandia no i és la que més surt”. I quan se’l qüestiona sobre si entén que hi ha negativitat cap al parc lauredià, respon taxatiu que “és un fet que hi ha pocs fets i en canvi tenim molta expansió, i en altres llocs hi ha fets que es podrien estendre i es fan petits”, i rebutja contestar a si l’ossa estava ben cuidada per no haver detectar que patia una infecció a la matriu, per insistir que “opino el mateix, que hi ha gent que té especial sensibilitat amb aquest tema”.

REBAIXA DE DEUTE

Vila remarca la feina que està fent la majoria comunal per reduir el deute, que estava “en 23 milions i estem per sota de 19 milions, i això s’aconsegueix gestionant, racionalitzant i posant ordre, i crec que això ho hem aconseguit”. El que se suma al fet que s’hagin hagut de posar menys diners per a Naturlandia, apunta, “a més que algunes obres que es volien fer ens hem hagut de retenir una mica perquè estàvem pràcticament al límit de l’endeutament possible per a Sant Julià”. Perquè el que admet és que el que no hi ha a la parròquia és ingressos per la revifada de la construcció o de venda de pisos, “no ha passat el creixement d’altres llocs”, conclou.

"NO M'HE REFREDAT AMB DA"

El cònsol lauredià assegura que la relació amb els consellers de DA que formen part de la majoria que lidera no han canviat, i destaca que “jo no m’he refredat” amb ells, tot i les discrepàncies que s’han evidenciat públicament, i admet que la relació no és la del principi perquè “sempre hi ha desgast, però és natural, com pot passar a qualsevol altra corporació”. Vila considera “molt possible” que Laurèdia en Comú tingui continuïtat les properes comunals i prefereix no avançar si donaran suport a alguna llista territorial a les generals: “Ho haurem de veure.” I afirma que “ni m’he plantejat” si repetiria com a candidat a cònsol.

tracking