escenaris electorals

Conxita Marsol no descarta aspirar a cap de Govern “en un futur”

La cònsol assegura que li agradaria encapçalar la llista de DA en unes eleccions generals però diu que ara “no és el moment”

Conxita Marsol no descarta aspirar a cap de Govern “en un futur”Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, no descarta “en un futur” ser la cap de llista de Demòcrates per Andorra (DA) a les eleccions generals. La mandatària va expressar que “m’agradaria” ocupar aquest càrrec i que “no renuncio a res”, però va assegurar que ara “no és el moment” perquè té molta feina al comú, on va assegurar que hi continuarà almenys un any i mig més. Preguntada per la incògnita de qui serà el cap de llista de la formació taronja les pròximes eleccions, Marsol va manifestar que està “segura” que ja hi ha un candidat i que “ben aviat” se sabrà qui és. En aquest sentit, la dirigent va expressar que serà una persona molt ben preparada i tindrà els requisits que necessita DA.

D’altra banda, Marsol va valorar positivament els resultats obtinguts en l’enquesta d’opinió política del Centre de Recerca Sociològica (CRES), que la va situar en primera posició com la cònsol més ben considerada pels ciutadans. Marsol va argumentar que el resultat “és normal” perquè a la parròquia d’Andorra la Vella és on resideixen més habitants. Tanmateix, va expressar que això, sumat al fet que Andorra la Vella és la capital i que té el pressupost “més important” de tots, poden ser els motius d’aquesta valoració. Tot i això, es va mostrar orgullosa pel resultat obtingut. “Estic contenta que em valorin bé i valorin la feina de tota la corporació a través de la meva figura”, va concloure.

Vidal no marca terminis

Preguntat sobre el futur cap de llista de DA a les eleccions generals, el secretari general del partit Esteve Vidal va dir que estan “treballant per tenir un candidat amb el màxim consens possible”. Amb tot, va remarcar que “no tenim terminis” i va insistir a posar per davant “la importància” a “la urgència”. Vidal va fer aquestes declaracions en el marc de la reunió executiva del partit taronja d’ahir a la tarda, en què també va valorar l'última enquesta del CRES “amb un optimisme realista”. En aquest sentit, va remarcar que “s’ha de contextualitzar” atès que, segons Vidal, “la mostra és petita”. Entre els “factors” que intervenen en els resultats d’aquest estudi, va apuntar el fet que “no tots els partits disposen de lideratge o no tenen candidat decidit”. D’altra banda, el secretari general de DA va destacar que tot i que en l’enquesta el Govern “no aprova, puja la seva valoració respecte l’any passat”. A més, va remarcar que l’executiu té “millor valoració que l’oposició tot i patir el desgast de governar”.

“Portar al límit la legislatura”

Una idea que va refermar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. “Tothom sap que governar i prendre decisions acaba generant un desgast”, va dir. Cinca va reconèixer que la manca de candidat per a les properes eleccions pot haver perjudicat DA al sondeig, si bé va apuntar que l’executiu no renunciarà als mesos que resten de legislatura per “dedicar-se a fer campanya i desistir de governar”.

“Ja vam dir que intentaríem portar al límit la legislatura i que aquesta es veiés el menys alterada possible pels processos preelectorals als quals volen conduir des de l’oposició”, va sentenciar.

ELS COMUNS, PENDENTS DE REBRE LES TRANSFERÈNCIES

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, espera que l’executiu retorni al comú durant el mes de juliol l’import que correspon a les transferències que deu del pressupost d’aquest any. “Govern ens ha assegurat que ho està preparant i que ho entra de seguida”, va expressar Marsol, que va recordar que en la darrera reunió de cònsols se li va demanar per escrit al Govern que fes efectiu el pagament. Marsol va recordar que estan parlant “d’una quantitat que equivaldria a uns dos milions d’euros”. A més a més, la cònsol va manifestar que l’executiu també ha de pagar al comú la quantitat cor­responent a la sentència del Tribunal Superior sobre les multes i tributs prescrits a la Batllia, que equival a 1,2 milions d’euros. La quantitat total suposa més de tres milions d’euros per a la parròquia, una “quantitat important” que anirà “molt bé”, va concloure la cònsol major. En aquest sentit, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que l’executiu aprovarà aquest mes de juliol el projecte de llei de crèdit extraordinari per fer front a les transferències pendents del 2017, si bé va reconèixer que per fer efectiu el pagament el Consell General ha d’aprovar prèviament la liquidació de comptes de l’exercici del 2016. D’aquesta manera, Cinca va destacar que els parlamentaris podran aprovar el crèdit extraordinari i el tancament de comptes de manera paral·lela per “intentar respectar al màxim el calendari que en el seu moment vam anunciar”. Respecte a les multes i tributs, el ministre va anunciar que Govern “té la intenció” de fer el pagament aquest mes i que es farà amb les actuals dotacions pressupostàries.

tracking