Tots els sectors econòmics podran treballar els festius

El Govern modifica el decret del calendari laboral perquè ho puguin fer els que no estan relacionats amb el turisme

Tots els sectors econòmics podran treballar els festiusSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir la modificació del decret del calendari laboral del 2018 per permetre que els assalariats dels sectors no relacionats directament amb el turisme puguin treballar en dies festius de manera excepcional. El decret del Govern, que es va aprovar el 18 d’octubre, marcava un total de 14 dies festius nacionals d’obligatori compliment i un màxim de quatre parroquials per als rams de la construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no directament relacionats amb el turisme. Entre aquests divuit dies estaven inclosos l’1 de gener, el dia de la Constitució, el de Nostra Senyora de Meritxell i Nadal, quatre dies en els quals, segons va informar el Govern, es mantindrà la prohibició de treballar.

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va justificar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres el canvi en el decret en el fet que “s’ha constatat que era necessari un mecanisme que permeti el treball en dies festius, de manera excepcional i per motius de necessitat justificada”. La modificació preveu que amb l’autorització prèvia del ministeri competent en Treball, les empreses d’aquests sectors puguin treballar en dies festius. També es preveu que quan sigui impossible demanar l’autorització, per motius d’urgència, es pugui seguir un procediment de comunicació posterior.

El consell de ministres també va aprovar la flexibilització dels requisits per acreditar l’experiència dels treballadors extracomunitaris que sol·licitin un permís de residència i treball. S’ha constatat que per a alguns empleats que no són d’estats membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu pot ser impossible aportar el document de vida laboral oficial que corrobori l’experiència professional requerida. Es modifica el reglament de forma que per motius justificats es puguin admetre altres documents acreditatius de l’experiència professional requerida.

NOVA SESSIÓ DE TREBALL AMB LA UE

El cap negociador de la Unió Europea per l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, acompanyat del cap negociador adjunt de la Unió Europea, Claude Maerten, mantindran demà a Andorra una sessió de treball marcada dins de l’agenda de la ronda de negociacions. El ministre portaveu va explicar que la reunió podria servir per tancar la negociació respecte a la lliure circulació de mercaderies que “es troba al tram final”, o si més no per tancar “alguns ser­rells”. També va dir que vincular l’acord a la lluita contra el contraban “és un despropòsit”.

tracking