Reportatge

Tabac com a sobresou

La policia francesa va detenir dijous, després d’una persecució, un andorrà de 55 anys que portava 50 quilos de cigarrets. Ha estat condemnat a un any de presó i a una multa de 19.850 euros.

Tabac com a sobresouDUANA FRANCESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre 400 i 450 euros per transportar tabac de contraban des d’Andor­ra fins a França. Aquests són els diners que guanyava per cada viatge un andorrà de 55 anys, conductor d’autobús, que dijous passat va ser detingut per la policia francesa prop de la localitat nord-catalana de la Llaguna, a la comarca del Conflent, després de fer cas omís a l’ordre de detenció d’una patrulla de duaners francesos. Malgrat que immediatament els agents van posar en marxa un dispositiu per aturar-lo amb l’ús d’un sistema conegut com a stop stick que desinfla els pneumàtics del vehicle que es vol interceptar, l’andorrà, que va accelerar en el moment d’haver-lo instat a aturar-se, va seguir circulant fins que va ser interceptat i detingut uns quilòmetres després.

Quan els agents van inspeccionar el vehicle, un Renault Megane amb matrícula andorrana, van trobar al seu interior uns cinquanta quilos de cigarretes de contraban procedents d’Andorra. Segons assenyala la informació publicada pel diari francès L’Indépendant, el tabac estava destinat al mercat francès i l’home havia de fer l’entrega del producte a la localitat de Quillan, al departament de l’Aude.

Conegut per la justícia francesa per fets similars, l’andorrà va ser portat de manera immediata davant del tribunal de Perpinyà, que l’ha condemnat a un any de presó (no hi haurà d’entrar de manera immediata) i a una multa de 19.850 euros. Davant del tribunal, l’home va explicar que malgrat que disposava d’una feina regular de conductor d’autobusos feia dos anys que es dedicava al contraban de tabac per “arrodonir” el sou mensual.

Tot i considerar-lo part d’un grup de delinqüents organitzats i tenir antecedents per contraban, el tribunal va decidir no fer-lo ingressar a presó per dues raons. La primera per la situació laboral i l’altra pel fet que la darrera condemna contra l’andorrà data del 2002, quan va ser interceptat amb “tones” de tabac de contraban procedent del Principat.

tracking