PROTESTA PEL LLOGUER

Previsió de 100 persones a l'acampada d'avui

Podem, l’USdA i el SAT convoquen la protesta pels “preus de lloguer abusius” i reclamen a l’executiu “solucions reals” per a l’habitatge

Previsió de 100 persones a l'acampada d'avuiARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acampada “contra els preus abusius dels lloguers i l’especulació en l’habitatge” preveu reunir avui un centenar de persones a la plaça del Poble sota el lema Aquí ens voleu, aquí ens teniu. Els organitzadors, Podem Andorra, el Sindicat Andor­rà de Treballadors (SAT) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA), calculen aquesta xifra en base al nombre d’inscrits a la protesta de Facebook, la xarxa social d’on va sorgir la convocatòria, ara fa un mes. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va assenyalar ahir al Diari que esperen “que vingui la major quantitat de gent possible, tot i que no ho facin per acampar, però sí que es passin per la plaça en algun moment del dia”.

En aquest sentit, el representant de Podem Andorra, Joan Seguí, va recordar que l’acampada comença a les 12 hores amb “la plantada de tendes o sacs de dormir” i que la protesta “és de 24 hores. És a dir, la donarem per acabada a les 12 hores del 27 de juny”. “Els organitzadors no tenim previst que s’allargui, comença a una hora i s’acaba a una hora ja fixada”, va subratllar, i va apuntar que “cadascú pot venir quan vulgui, per això és de 24 hores”. De fet, va posar l’accent en el fet que “tothom qui es vulgui quedar a passar la nit haurà de portar la seva pròpia tenda i també el menjar i la beguda”.

Activitats durant tot el dia

Des de Podem Andorra van insistir que es tracta d’una reivindicació “pacífica i cívica” que estarà controlada per persones de l’organització. “La gent encarregada de vetllar pel bon funcionament de la jornada portarà un distintiu i estarà repartida per les diferents activitats que farem”, van dir. En aquest sentit, segons van informar els organitzadors, el programa preveu dues “rondes ciutadanes de debat sobre temes socials i una anàlisi de les polítiques públiques”, a les 15.30 hores i a les 19.30 hores.

Així mateix, durant tot el dia hi haurà una urna on tothom qui ho desitgi podrà participar en una “consulta ciutadana” amb la pregunta “Creus que els preus dels pisos dels lloguers s’han de regular?” Igualment, l’acampada és el tret de sortida a la recollida de signatures de les iniciatives legislatives populars (ILP) dels sindicats per demanar una llei de responsabilitat política i modificar la Llei electoral. “Demanem que els ciutadans portin dues fotocòpies del passaport per poder signar”, va remarcar Ubach, que va afegir que el “Govern ha de ser sensible i proposar solucions reals per a l’habitatge”.

Suport de Liberals, SDP i PS

“Una vegada més es veu com la societat civil passa per davant de la classe política andorrana, que s’allunya cada vegada més de la ciutadania”, va manifestar Ubach. No obstant això, Joan Seguí va asse-nyalar que la protesta compta amb el suport de Liberals d’Andorra, el Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP). De fet, el representant de Podem va assegurar que els organitzadors estan “en contacte directe” amb aquestes formacions i va anunciar que “és possible que alguns dels seus re­presentants polítics es passin per la plaça del Poble”, així com membres de Podem de la Seu d’Urgell. Tot i això, Seguí va argumentar que no es tracta d’una protesta polititzada i va fer una crida a tota la ciutadania a sumar-s’hi amb l’objectiu de “frenar l’especulació al mercat del lloguer”. Una idea que va defensar a través de les xarxes socials un dels impulsors de l’acampada, Ángel de Andrés, que va afirmar que “independentment dels nostres ideals polítics, això és un tema social”.

Des del comú d’Andorra la Vella van assenyalar que no tenen previst desplegar cap dispositiu de seguretat excepcional per controlar l’acampada.

Les activitats

L’acampada comença a les 12 hores a la plaça del Poble amb “la plantada de tendes i sacs de dormir”.

Lectura del manifest a les 13 hores, en què els organitzadors explicaran els motius de la protesta.

Cap a les 15.30 hores tindrà lloc la primera ronda de debat sobre temes socials. La segona, a les 19.30 hores.

A les 21 hores es donarà per acabat el primer dia de protesta amb el sopar, que cada assistent haurà de portar de casa.

L’acampada acabarà a les 12 hores de demà amb la lectura del manifest de cloenda.

Es disposarà d’urnes per dur a terme una votació sobre la regulació del preu dels pisos de lloguer.

Els sindicats donen el tret de sortida a la recollida de signatures de les ILP per a una llei de responsabilitat política i pel canvi de la Llei electoral.

tracking