El TS confirma l'absolució d'un ciutadà espanyol acusat de narcotràfic

Avala la sentència emesa pel Tribunal de Corts el desembre passat, recorreguda per la fiscalia

El TS confirma l'absolució d'un ciutadà espanyol acusat de narcotràficARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior (TS) va desestimar ahir el recurs d’apel·lació presentat pel ministeri fiscal sobre un ciutadà de nacionalitat espanyola que havia estat acusat de blanqueig de diners per narcotràfic el juny del 2017. La sala penal va confirmar així la sentència emesa pel Tribunal de Corts del 19 de desembre de l’any passat que exculpava l’home d’aquest delicte.

Etiquetes:

Segons l’advocat defensor, Manuel Pujadas, la resolució del Superior “analitza amb detall la sentència de Corts”, i va afegir que “els contraindicis són més clars que els indicis” a l’hora de provar que “no hi ha hagut delicte per part del nostre client”, va explicar. A més, Pujadas també va remarcar que el ciutadà espanyol no tenia cap intenció d’ocultar ni retirar els seus diners del país. “Quan se li va aixecar l’embargament llavors ell va mantenir els diners a Andorra”, va indicar.

En la sentència del desembre passat Corts va absoldre l’home del delicte de blanqueig de diners, ja que va provar que provenien de la venda de drogues a l’Estat espanyol i al Regne Unit, desvinculant així l’acusat de tota la trama. La fiscalia considerava que el processat formava part d’una organització criminal que blanquejava diners. Tot i que en la sentència de desembre Corts va dictaminar el comís de 75.000 euros a favor de l’Estat andorrà, va negar-lo temps més tard perquè el condemnat no havia estat processat a l’Estat espanyol.

El judici en què es va processar el ciutadà espanyol va tenir lloc el 20 de juny passat. Llavors el ministeri fiscal va demanar per a l’acusat cinc anys de presó ferma, l’expulsió definitiva del país, una multa d’un milió d’euros i el decomís de 75.000 euros d’un compte bancari que tenia al Principat des del 1998 perquè assegurava que provenien del blanqueig relacionat amb el narcotràfic.

En aquesta vista oral l’home va assegurar que havia arribat a acumular 200.000 euros en divises provinents d’un negoci relacionat amb perfums. Tanmateix, el fiscal considerava que tenia un vincle amb Ángel Bernabé S. C., detingut a Barcelona l’any 2000 per la relació amb càrtels colombians. Per aquest motiu la fiscalia atribuïa al ciutadà espanyol la pertinença a una organització criminal i haver prestat 60.000 euros (10 milions de pessetes) a Bernabé perquè pogués obrir un establiment d’intercanvi de divises per blanquejar els diners. La defensa en demanava l’absolució perquè al·legava que la procedència dels diners era lícita i també al·legava que eren d’un negoci de perfums.

Altres notificacions

D’altra banda, la sala penal del Tribunal Superior també va notificar resolucions relacionades amb altres processos. Així, va desestimar el recurs d’apel·lació per part de la defensa d’un pres (per una altra causa) que demanava la revocació total de la condemna condicional imposada per una baralla el 2012 amb objectes perillosos, refermant la condemna condicional de 12 mesos de presó.

A més, el Superior també va denegar el permís de conduir a un home que havia estat condemnat per un delicte de conducció d’un automòbil en estat ebri, atès que tenia una taxa d’alcoholèmia superior a 0,8 grams per litre. La fiscalia havia interposat un recurs contra l’aute que l’autoritzava a conduir durant l’horari laboral.

En un altre cas, el TS sí que va autoritzar l’acusat de conduir durant l’horari laboral, de 9 a 13 h i de 15 a 19 h. L’home havia comès els delictes de consum de cocaïna i de conducció amb un grau d’alcoholèmia superior als 0,8 grams per litre.

Finalment, en una de les altres sentències notificades a la sala penal, el TS va estimar el recurs d’apel·lació del ministeri fiscal contra l’aute de revocació parcial de les condemnes condicionals imposades d’un home que va ser processat per un delicte de maltractament en l’àmbit domèstic. D’aquesta manera, segons la resolució, l’acusat finalment haurà de passar cinc mesos d’arrest nocturn.

tracking