Dimarts, 9 de abril de 2024

La central de generació d'energia tèrmica de la Comella costarà 12 milions

La xarxa de calor arribarà a unes 2.000 llars d'Andorra la Vella en cinc anys i l'any vinent abastirà d'energia al complex dels Serradells

La central de generació d'energia tèrmica de la Comella costarà 12 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d'Andorra la Vella i FEDA han signat el conveni aquest matí per donar inici al projecte central per aprofitar el calor delCentre de Tractament de Residus (Ctrasa) per donar servei de calefacció a unes 2.000 llars d'Andorra la Vella, en un termini de cinc anys.La construcció de la instal·lació, que costarà 12 milions d'euros,arribarà al Centre Esportiu dels Serradells l'any vinent, on donarà servei de calefacció a la zona esportiva i a l'escola bressol i escalfarà tant l'aigua sanitària com els gairebé 2,5 milions de litres de la piscina olímpica. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha indicat que actualment el centre consumeix 300.000 litres de gasoil a l'any, i que la nova instal·lació suposarà una reducció de despesa energètica d'entre un 20 i un 25%, que se sumarà al 15% de reducció que s'aconseguirà amb els treballs d'aïllament de l'edifici que s'estan duent a terme actualment.

Posteriorment, les canonades es faran arribar fins a la rotonda de Tobira i d'allà, es construiran dos ramals, un cap al Lycée Compte de Foix i un altre al llarg del carrer Prat de la Creu fins al pont del riu Valira. En total, la xarxa de distribució s'estendrà al llarg de 5 quilòmetres de llargada i és la part del projecte més costosa, a la qual s'hi destina la meitat del pressupost.

El Centre de Tractament de Residus subministrarà més del 70% de la calefacció que es consumeix en tota aquesta zona i donarà servei als edificis públics com el del Govern, la seu de la Justícia, l'edifici de la CASS de Prada Casadet, el Centre de Congressos o l'edifici administratiu del Prat del Rull. En funció de la mida de les instal·lacions, els clients podran obtenir un estalvi econòmic d'entre un 5 i un 20%, a banda d'estalviar-se de tenir un dipòsit de calefacció propi i el seu manteniment, amb la conseqüent disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i dels problemes de seguretat que comporten les calderes.

La signatura del conveni ha anat a càrrec de la ministra Sílvia Calvó, com a presidenta de FEDA, i de la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, acompanyades del cap de Govern, Toni Martí, i del director de FEDA, Albert Moles. Martí i Calvó han destacat que el projecte representa la primera pedra del pla d'infraestructures energètiques aprovat fa unes setmanes, per començar a complir amb els compromisos internacionals que s'han adoptat en matèria de sostenibilitat, és a dir, que al 2030 Andorra produeixi el 33% de l'energia que consumeix i que al 2050 el percentatge arribi al 50%.

El cap de Govern ha volgut agrair la implicació de tots els comuns en aquest pla, sobretot per haver accedit a fer cessions gratuïtes de terreny per a projectes d'interès nacional com són les infraestructures energètiques. També ha agraït la col·laboració del sector privat, present en l'acte d'aquest dilluns a través dels representants de diferents col·legis professionals i associacions del sector de la construcció. "Aquesta legislatura haurà marcat un abans i un després en la defensa del medi ambient i en l'assoliment de la sobirania energètica", ha assegurat Martí.

Sílvia Calvó i Conxita Marsol

Signatura del conveni entre FEDA i el comú d'Andorra la Vella per a la construcció d'una central de cogeneració a la Comella

tracking