Extingit l'incendi a Canillo provocat per un coet

El foc va cremar mitja hectàrea de matolls prop de la cascada de Moles

Extingit l'incendi a Canillo provocat per un coetGuillem Casal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bombers van extingir ahir al matí un incendi que va calcinar mitja hectàrea de matolls prop de la cascada de Moles, a Canillo, pel llançament d’un coet des de la carretera. Tot i que el foc ja estava apagat, els efectius van deixar unes mànegues habilitades per si revifava algun dels punts calents de la zona. El cap de guàrdia dels bombers, David Micó, va assegurar al Diari que aquestes mesures es mantindrien fins avui al matí per precaució.

Etiquetes:

Els fets van tenir lloc durant la revetlla de Sant Joan, passades les deu de la nit, quan els bombers van ser alertats per la crema de vegetació “de forma important”, va explicar Micó. Fins al lloc de l’incendi es van desplaçar quatre dotacions i dotze bombers del parc del Pas de la Casa, la Massana i Andorra la Vella. Per combatre les flames es va aplicar una tècnica de foc forestal que va reeixir al cap de dues hores i mitja, moment en què la zona afectada va entrar en fase de control. D’aquesta manera, els bombers van habilitar “dos flancs”, a la dreta i a l’esquerra del foc, i van tirar “dues línies per encerclar-lo per cada costat”, va detallar el cap de guàrdia del cos.

Cap a dos quarts de set del matí va arribar un helicòpter d’extinció d’incendis per efectuar “descàrregues” d’aigua en punts de difícil accés. Amb aquestes actuacions, a les nou del matí ja es va donar el foc per extingit. No obstant això, els bombers van deixar muntat un operatiu per si hi havia alguna reactivació d’algun dels punts calents. A més, cada mitja hora o tres quarts el parc de Canillo es desplaçava fins a la zona cremada per comprovar que no reaparegués l’incendi.

Tot i que finalment no va ser un foc gaire greu, Micó va recordar que cal extremar la precaució a l’hora de llançar coets. “No és un país de coets”, va subratllar el cap de guàrdia. Segons va destacar David Micó, “ens trobem en una fase de l’any molt humida perquè ha plogut molt”, un factor que va evitar un foc amb més intensitat. En aquest sentit, Micó va assegurar que “en un estiu més càlid [l’incendi] ens hauria perjudicat encara més”. Per aquest motiu, des de bombers van insistir que per tirar petards s’ha de deixar una distància mínima de 500 metres sobre els espais de massa forestal. En zones boscoses com aquest indret canillenc la vegetació es pot convertit en un “combustible molt ràpid” per a les flames, va comentar el cap de guàrdia del cos.

ACTUACIONS ARREU DEL PAÍS PER FOCS EN MOBILIARI URBÀ

La nit més curta de l’any va suposar també una de les nits de més feina per al cos de bombers. El cap de guàrdia durant la revetlla, David Micó, va explicar al Diari que, a banda de l’incendi a Canillo, els bombers van haver de realitzar més intervencions, d’entre les quals destaquen les actuacions pels volts de la mitjanit a Sant Julià de Lòria i a Ordino pel foc en diversos contenidors causat per petards. Així mateix, els bombers van haver de desplaçar un camió escala i sis efectius fins al car­rer Mirador d’Encamp, on es va declarar un incendi a la xemeneia d’un edifici residencial que es va poder extingir en pocs minuts.

Igualment, el cos va haver d’acabar d’apagar les fogueres en diversos punts del país. “Ho fem per precaució”, va dir Micó. D’altra banda, els bombers van haver de fer ús de les ambulàncies per intervencions vinculades a la ingesta d’alcohol. En concret, per “quatre intoxicacions etíliques, sobretot de joves”, va afegir.

Extingit l'incendi a Canillo provocat per un coet

tracking