societat

Una desena de refugiats sirians arribarà a mitjan setembre

Seran dues famílies amb infants, que podran començar el curs escolar al Principat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El procés per portar a Andorra la vintena de refugiats sirians que Govern va acordar “està en un punt molt avançat”. El representant de la Comunitat de Sant Egidi, David Salas, l’entitat encarregada de portar els refugiats, va explicar ahir durant l’acte que es va celebrar a la plaça del Poble per commemorar el Dia mundial dels refugiats que l’acollida començarà amb dues famílies, formades per una desena de persones, que arribaran al país a mitjan setembre. Salas va argumentar que primer vindran les famílies amb nens perquè els infants puguin començar el curs escolar.

La resta dels refugiats, “fins arribar als vint”, aniran arribant al Principat de manera esglaonada al llarg dels dos anys de durada del conveni de corredor humanitari amb Sant Egidi. “Són famílies sirianes que han fugit de la guerra però que estan vivint en camps de refugiats al Líban”, va dir. En aquest sentit, Salas va destacar que actualment hi ha membres de la Comunitat de Sant Egidi al Líban fent la selecció de “les famílies que podrien venir” i també per agilitzar els tràmits amb el govern espanyol.

I és que els refugiats hauran de passar primer per Barcelona per acabar establint-se finalment a Andorra. “És un dels punts que a hores d’ara estem parlant perquè aquest trànsit sigui immediat i no hi hagi cap problema”, va afegir. Així mateix, David Salas va posar en relleu que “un punt fonamental” és que la societat andorrana sigui capaç d’acollir i integrar aquestes persones després de la seva arribada.

El representant de la Comunitat de Sant Egidi va manifestar que el seu desig és donar continuïtat a l’acollida de refugiats a Andorra. Una idea a la qual es va referir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va anunciar que si la prova és satisfactòria tindrà continuïtat un cop hagi vençut l’actual conveni amb Sant Egidi.

“La Llei de protecció temporal i transitòria té una vocació de continuar en el temps”, va dir, per afirmar que tot i que la norma està vinculada al conflicte a Síria, es podria fer extensible a refugiats d’altres parts del món en guerra. Així mateix, Espot va subratllar que ja està tot preparat per rebre els primers refugiats sirians.

DEMANDA DEL RECONEIXEMENT DEL DRET D'ASIL

L’entitat Obrim-los Obrim-les, que treballa en favor de les persones refugiades al Principat, va denunciar ahir la manca del reconeixement del dret d’asil a Andorra. Aquesta norma, van assegurar, “hauria de fixar els criteris pels quals les persones que marxen del seu país cercant un futur digne poden ser acollides a Andorra, així com els processos i els terminis”. Des d’Obrim-los Obrim-les van posar en relleu que seguiran “atents a la tasca legislativa perquè la regulació del dret d’asil no vagi més enllà de la propera legislatura”. El ministre Xavier Espot va contestar a l’associació tot afirmant que encara no s’ha regulat aquest dret perquè primer “preteníem establir una normativa d’urgència per poder respondre a la crisi humanitària que actualment es viu”. Espot, però, va argumentar que amb la Llei de protecció temporal i transitòria “la porta ja està oberta” pel dret d’asil i va manifestar que l’executiu entén “que s’ha d’anar més enllà en el futur” i fer real la regulació del dret d’asil.

Una desena de refugiats sirians arribarà a mitjan setembre

tracking