seguretat social

Neras i Tomàs seran les representants dels assalariats

Les eleccions a la CASS mobilitzen el 5,33% de l’electorat i les quinze candidatures juntes sumen 3.527 sufragis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Montserrat Neras i Pilar Tomàs en nom dels assalariats; Francesc Zamora, en el dels patrons, i Jacint Risco, en el dels pensionistes. Aquestes són les persones que els propers quatre anys representaran els 66.133 afiliats a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) després de les eleccions que es van celebrar ahir, marcades per un creixement de la participació que es va situar en un 5,33% (fa quatre anys va ser d’un 3,37%), amb 3.527 vots. El volum d’assegurats també ha crescut aquest últim quadrienni (37.839 assalariats, 14.950 empresaris i 13.344 pensionistes).

En la candidatura dels assalariats, Montserrat Neras es va emportar 329 vots mentre que Pilar Tomàs va aconseguir 247 paperetes. “Tenim ganes, il·lusió, ens hem presentat amb ganes de treballar”, va explicar Neras. “Tots els punts que dúiem al programa són prioritaris per a nosaltres”, va destacar la nova representant dels assalariats, tot i admetre que “el que està més a l’ordre del dia és la jubilació”. En aquest sentit, va remarcar que “a la llarga les cotitzacions s’hauran d’apujar a poc a poc”. Neras va manifestar que la participació “continua sent baixa” i va posar en relleu la necessitat d’habilitar el vot en línia. Per la seva banda, Tomàs va insistir en la preocupació per la jubilació. “El que més neguit crea és la jubilació, la pujada de les cotitzacions en algun moment haurà d’arribar”, va sostenir.

En nom dels pensionistes, Jacint Risco, que va obtenir 358 vots, es va mostrar molt satisfet amb el resultat després d’una campanya que va qualificar de “molt completa”. “Sis candidatures són importants, llavors el vot s’ha dividit”, va considerar. El representant dels pensionistes va remarcar que “la gran preocupació sembla ser la branca de jubilació, però també caldrà estar atents de la branca general”.

Quant als empresaris, el candidat de la CEA, Francesc Zamora, va ser el guanyador amb 579 vots. “Defensarem la CASS perquè sigui el més perdurable possible”, va manifestar el candidat suplent, Xavier Altimir. El nou consell d’administració es constituirà l’11 de juliol.

REPORTATGE

"AQUESTA VEGDA HO HE FET"

Dia d’afluència a la seu de la CASS. Ahir hi havia un motiu de pes: les eleccions per escollir quatre representants al consell d’administració de la parapública. “És la tercera vegada que voto”, explicava el Lluís, electricista, pocs instants després de dipositar la papereta. Entre l’electorat també hi havia funcionaris, com l’Eva i el Pere. “Informació, ens fa falta molta informació als assalariats i a la resta per poder fer coses”, destacava l’Eva. “Si no votem no ens podrem queixar mai”, constatava el Pere, que va afegir que hi hauria d’haver “una mica de control a totes les branques i garantir una seguretat per al futur, sobretot per a la jubilació”.

A la cinquena planta hi havia les meses de pensionistes i empresaris. En el cas dels jubilats, al llarg del matí la mobilització suposava un degoteig constant de persones que s’atansaven a exercir el seu dret a vot. “És la primera vegada que voto aquí a Andorra i estava molt poc orientada del que havia de fer, però vaig parlar amb altres pensionistes i em van dir les persones més adequades; al final he decidit la que m’ha semblat”, expressava la Maria Lluïsa. En una de les taules hi havia Lluís Samper, el representant d’aquest col·legi els últims quatre anys, que valorava positivament l’increment de participació tot i no ser “l’ideal”. Al migdia ja superava la de fa quatre anys. Sobre els passos a seguir, Samper va mantenir que caldrà fer una “reflexió” entorn de les pensions i també arribar a acords: “a la Seguretat Social cal fer alguns canvis en el futur, però haurà de ser, com va dir el cap de Govern, fruit del consens”.

En un altre passadís, els empresaris també escollien els seus dos representants. “Mai m’havia plantejat venir a votar i aquesta vegada ho he fet”, explicava la Montse, que tenia clar la seva principal preocupació: “la pensió de la gent gran en un futur”. Per això va destacar que “s’ha de pujar la cotització d’una manera esglaonada, i no de cop”.

Neras i Tomàs seran els representants dels assalariats

tracking