POLÍTICA

Aval del PS i els liberals a les llistes conjuntes

La militància de les dues formacions aprova per àmplia majoria elaborar llistes territorials conjuntes a les eleccions nacionals

Aval del PS i els liberals a les llistes conjuntesEnric Revuelta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals d’Andorra (L’A) ja han posat en marxa l’engranatge per anar junts a les llistes territorials a les pròximes eleccions nacionals. La militància dels dos partits va avalar ahir els pactes entre les formacions en congressos extraordinaris però ara els comitès parroquials tindran l’última paraula per decidir si els culminen.

El 91% de la seixantena de militants del PS que ahir va votar –dels prop de 160 que té el partit– va donar llum verd a l’estratègia electoral de la formació progressista, mentre que un 5,3% s’hi va mostrar en contra. L’acte va tenir lloc a la seu del partit. Mentrestant, els afiliats de L’A, que es van aplegar al Golden Tulip - Fènix Hotel, van votar a mà alçada i van donar suport de manera “unànime” a la proposta, tot i que el partit no va informar amb exactitud del nombre de suports obtinguts. El secretari general de la formació, Amadeu Rossell, es va mostrar satisfet pel resultat i va expressar que els acords es podran construir “més fàcilment gràcies als acords programàtics a què hem arribat”. Ara bé, ni Rossell ni el secretari de relacions internacionals, Valentí Martí, van garantir que els pactes s’estableixin a totes les parròquies per diferències ideològiques. En cas que en algunes circumscripcions anessin per separat, Martí va assegurar que les dues formacions no s’enfrontaran. “No ho preveiem [no arribar a un pacte amb el PS a alguna parròquia] però tampoc podem descartar-ho”, va dir Martí, que va afegir que “en tot cas no ens enfrontarem”. Rossell, per la seva banda, va assegurar que ara han passat “la paraula als comitès”. “No forcem res”, va assegurar després del congrés.

Preguntats per la distància ideològica entre els dos partits, Rossell va insistir que presentaran una llista nacional “liberal” sense renunciar al seu programa i que s’han pactat uns punts en comú a les parroquials. Entre altres aspectes, les dues formacions han pactat reforçar el poder del Consell General, promoure la transparència a l’administració pública, més transparència a l’hora d’informar sobre l’acord d’associació i un referèndum per avalar l’acord a què arribi el Govern per modificar la llei electoral i del referèndum per fer-la més proporcional.

El president de L’A, Jordi Gallardo, va fer un discurs al final de la votació en què va apel·lar a optar pel canvi després de “set anys de somnolència” de DA. “Toca despertar-nos”, va dir Gallardo, que va fer una crida a donar més facilitats als emprenedors i inversors que es vulguin instal·lar al país, dotar-los de seguretat jurídica i apostar per un model de baixa fiscalitat. Per la seva banda, la primera secretària del PS, Susanna Vela, va dir que el pacte és “una bona possibilitat per tenir mes representativitat al Consel General”. “Entenem que hi ha la possibilitat de tenir més representació i tirar endavant tots aquells projectes que tenim al programa”, va relatar Vela. La primera secretària del PS va fer aquesta valoració a través d’un comunicat del partit atès que la formació no va atendre els mitjans després del congrés.

Aval del PS i els liberals a les llistes conjuntes

Aval del PS i els liberals a les llistes conjuntes

Aval del PS i els liberals a les llistes conjuntes

tracking