La taxa sobre els pisos buits serà de 5,05 euros per metre quadrat

El projecte de llei de mesures urgents relatives a l'arrendament d'habitatges inclou també l'exempció de pagament de l'impost de transmissió patrimonial, com a incentiu fiscal

El ministre Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministresSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, ha presentat aquesta tarda, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, el projecte de llei de mesures urgents relatives a l'arrendament d'habitatges, on s'hi contempla la creació d'un impost sobre els pisos buits per incentivar-ne el lloguer.Aquesta taxa gravarà la propietat d’habitatges buits susceptibles de ser arrendats i que hagin estat desocupats com a mínim durant dos anys. Així, es meritarà cada 31 de desembre mentre l’habitatge estigui buit, i el tipus de gravamen serà del 5,05 euros per metre quadrat de superfície útil de l’habitatge.

També com a incentius fiscals, el Projecte de llei preveu que no s’apliqui la part estatal de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) quan s’adquireixi un immoble per a arrendar-lo durant un mínim de cinc anys. El text també contempla que els comuns puguin aplicar també aquesta mesura sobre la part de l’impost que els correspon. El ministre també ha explicat que el projecte de llei modifica la Llei d’ordenació del territori i urbanisme. En aquest sentit es possibilita l’ajornament de l’import de la cessió econòmica més enllà d’un any posterior a la data de l’acabament de les obres i fins a deu anys com a màxim en el cas de la construcció o l’ampliació d’edificis destinats a l’habitatge de lloguer.

D'una altra banda, el text preveu modificar la Llei d’arrendaments de finques urbanes comla reducció de 5 a 4 anys del termini mínim del contracte d’arrendaments de negocis, però aquesta disminució no afecta als habitatges. També recull la posibilitat de negociarun període de carència del pagament del lloguer quan l’arrendatari assumeixi les despeses de reforma o altres inversions, en cas de pèrdues al negoci.

Andorra adapta els pagaments electrònics a la normativa europea

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del titular de Finances Jordi Cinca, el Reglament dels serveis de pagament i el diner electrònic, pel qual s’incorporen a l’ordenament jurídic andorrà determinades normes europees en l’àmbit dels serveis de pagament i l’emissió de diner electrònic. També s’ha aprovat el Reglament relatiu a normes aplicables als proveïdors de serveis de pagaments, principalment, mesures per a facilitar l’automatització de pagaments transfronterers entre el Principat i els estats membres de la Unió Europea, així com els requisits tècnics per a les transferències i domiciliacions de pagaments en euros en el marc de la zona única de pagaments en euros. Tots dos s’emmarquen en l’Acord Monetari i es desprenen de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic, aprovada pel Consell General el passat mes de maig. Amb aquests Reglaments es preveu el compliment dels requisits per tal que Andorra esdevingui Membre de la zona única de pagaments en euros (SEPA).

tracking