infraestructures
Arbres eòlics per produir energia renovable
Govern vol aplicar la proposta vencedora dels pressupostos participatius a cada parròquia
El Principat comptarà aviat amb un sistema d’energia eòlica que tindrà forma d’arbre. El Govern destinarà la partida dels 300.000 euros dels pressupostos participatius d’enguany a instal·lar les estructures, fetes d’acer i que capturen el vent a través d’unes fulles de plàstic molt resistents. Es calcula que cada arbre pot generar una quantitat d’electricitat que podria alimentar el 83% del consum anual d’una casa.
El ministre d’Ordenament Ter-ritorial, Jordi Torres, va fer entrega ahir del diploma del projecte guanyador a l’escola andorrana de primera ensenyança d’Andorra la Vella. La idea, que s’ha inspirat en unes instal·lacions que ja són presents a París, l’han treballat uns alumnes a classe i va ser proposada oficialment pel seu professor, atès que els joves eren menors d’edat. La proposta es va imposar, amb 766 vots, a la que plantejava millores al tram de voravia de la CG-4, entre Erts i la Massana, que va obtenir 745 vots.
Torres va manifestar que l’elevada participació demostra que “el pressupost participatiu cada cop pot tenir més incidència i la gent s’adona que les coses es poden fer realitat”. El ministre va expressar que el mètode dels pressupostos participatius permet ser “una corretja de transmissió” per tal de canalitzar les idees que han presentat els ciutadans. Al mateix temps, va dir que el Govern obre la porta a recuperar algunes de les idees plantejades per incloure-les més endavant en els pressupostos generals.
Fase de licitació
El titular d’Ordenament Territorial va precisar que ara s’obrirà un concurs públic per treure a licitació la instal·lació dels arbres i que buscaran els indrets més idonis per ubicar-los. Torres, però, va manifestar que “la voluntat” seria plantar un arbre “a cada parròquia i que siguin visibles”. Això, segons el ministre, també “respon a la política de canvi energètic del país”. A més, va recordar que la idea, tot i que va ser presentada per part d’un grup del centre educatiu, servirà per beneficiar “tota la ciutadania”.
Si bé va detallar que el cost de cada arbre, que oscil·la entre els 20.000 i els 30.000 euros, és “important”, Torres va posar èmfasi al fet que es tracti d’una proposta relacionada amb les energies renovables. “És una proposta innovadora”, va reconèixer Torres, que va assegurar que la voluntat de l’executiu és “apostar per les energies renovables i fer les coses diferents”. A més, va relatar que “són propostes que si no arribessin de particulars difícilment es podrien tirar endavant”.
Quant a la dotació pressupostària, que aquest any és d’un total de 100.000 euros superior a la del 2017, Torres va considerar que “difícilment” es podrà augmentar “a curt termini”, ja que els últims anys l’augment per a aquest concepte havia anat en detriment de la reducció de la partida per a projectes d’enginyeria. Amb tot, Torres va afirmar que “penso que és una dotació pressupostària suficientment alta com perquè motivi la gent a buscar projectes innovadors”.
L’accés a l'estadi, al juliol
D’altra banda, Torres va admetre el retard en la inauguració del pas elevat per accedir a l’Estadi Comunal, que va ser la idea guanyadora dels pressupostos participatius de l’edició de l’any passat. Jordi Torres va justificar aquesta demora argüint que s’ha produït a causa dels retards en l’entrega de la mateixa passarel·la i en el subministrament dels ascensors. El ministre va assegurar que serà una realitat en tres setmanes.