Política

Govern desvincula el document contra el contraban de l'acord d'associació

Jordi Cinca afirma que es pot combatre el tràfic il·lícit del tabac i reivindicar preus competitius

Govern desvincula el document contra el contraban de l'acord d'associacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El document de compromís en la lluita contra el contraban que el Govern va entregar a la Unió Europea no està lligat a l’acord d’associació. Així ho va afirmar el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que d’aquesta manera vol tancar files al voltant d’aquest assumpte, després que el conseller d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Carles Naudi, denunciés l’executiu d’anar en contra dels interessos de l’Estat.

“El compromís en la lluita contra el contraban no té res a veure amb l’acord d’associació”, va afirmar Cinca durant la jornada Martí Salvans que dissabte va organitzar DA. El ministre considera que el fet de no tenir una posició ferma per combatre el tràfic il·lícit de tabac “seria tant com dir que no cal fer complir el Codi Penal i el que diuen les lleis d’Andorra”. Al mateix temps, Cinca va voler agafar amb pinces les declaracions del conseller massanenc i va dir que “està segur que ni el senyor Naudi ni ningú pot pensar això, i per tant m’agradaria contextualitzar”. “Em costa molt pensar que ningú pugui manifestar-se en aquest sentit i també penso que no ho ha pogut fer el senyor Naudi”, va relatar.

Jordi Cinca va considerar que “lluitar contra el contraban no és anar contra els interessos de l’Estat”, i va assegurar que les accions de tots els governs han anat encaminades a combatre aquesta problemàtica. “És un compromís que s’ha demostrat ja des de fa molts anys i no diria únicament d’aquest Govern, sinó que em refereixo també als anteriors”, va dir el ministre de Finances, que al mateix temps va recordar que “tots sabem què succeeix quan sembla que tens una posició laxa en relació amb aquest àmbit i tots sabem què va passar a finals dels anys 90”. Alhora, Cinca va explicar que el Principat s’ha anat dotant “d’eines potents”, com ara el mateix Codi Penal.

El portaveu de l’executiu va afegir que el Principat deixa clar que tindrà tolerància zero contra el contraban, però defensa que paral·lelament hi ha d’haver un diferencial “competitiu”, tot i que “no agressiu”, amb els països com França i Espanya. “Qualsevol document que traslladem es contextualitzen aquests termes. Compromís de fixar una línia vermella contra el contraban, que no podem deixar de ser competitius i que el que no farem és ser agressius quant a diferencial de preus”, va assegurar Cinca. L’entrega del document a la UE va ser notificat per la consellera d’Afers Exteriors, Maria Ubach, dimecres en comissió i de moment els consellers desconeixen amb exactitud els punts concrets del text.

tracking