Trobada empresarial

Complicitat espanyola en l'acord amb la UE

La ministra del país veí del sud Meritxell Batet afirma que el Principat té el suport d’Espanya en l’acostament a Europa

Complicitat espanyola en l'acord amb la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Avui Andorra té plantejat un repte col·lectiu, que és assolir un acord d’associació amb la Unió Europea.” El cap de Govern, Toni Martí, va posar en relleu ahir durant la 29a Trobada Empresarial al Pirineu la importància de la integració amb Europa amb un acord, va dir, “que ha de ser la clau de volta d’una Andorra que atrau inversió estrangera i genera valor afegit”. Si bé Martí va subratllar la necessitat, davant una negociació que va qualificar de “complexa”, de defensar les especificitats d’Andorra dins de la UE. “Quant al mercat interior hi ha regles que s’han de seguir, però hi ha coses que són raonables i raonades que es poden defensar”, va afirmar, i va apuntar a la lliure circulació de persones i a la moratòria per al tabac. Amb tot, el cap de Govern va reconèixer que “si aconseguim l’acord serà amb l’ajuda del Regne d’Espanya”.

En aquest sentit, Toni Martí va destacar que el Principat ja compta amb el suport espanyol. Un fet que va confirmar la ministra espanyola de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, que també va estar present en la cloenda de la trobada empresarial, celebrada a la Seu d’Urgell. Batet va agrair els “ànims i les felicitacions” de l’executiu andorrà al nou govern de Madrid i tot seguit va garantir que “Andor­ra té i compta amb tota la complicitat del govern d’Espanya en l’acord d’associació”.

Treball conjunt

De fet, la ministra espanyola va valorar “molt positivament els canvis importants que ha fet Andorra els darrers anys”, i va emfatitzar que ambdós països comparteixen “els principis i els valors europeus, i en aquest sentit crec que treballarem perfectament de manera conjunta”. Meritxell Batet va apuntar que “els últims 25 anys de relació entre Espanya i Andorra” han estat marcats pel creixement econòmic i el major benestar per als ciutadans.

Martí, però, va assenyalar que “el creixement sostenible” d’Europa passa per ser “més flexible i menys monolítica”, i va dir que la UE ha d’acceptar les singularitats dels petits estats com ara Sant Marino o Andorra, que són “la quinta essència dels valors europeus”. Així, el cap de Govern va reafirmar-se que “en la diversitat també pot haver-hi unió”.

Per contra, l’ex-ministre espa-nyol d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, també present, va asserir que Andorra difícilment podria mantenir les seves singularitats amb l’acord d’associació. “Andor­ra ha de deixar de ser singular o excessivament singular en un espai en què no hi ha fronteres per al moviment de persones, capitals i serveis”. Un acord que va considerar “vital” per al Principat i que, va afegir, “està en el bon camí per assolir-lo”. De no ser així, va dir que això suposaria un factor negatiu per al creixement del país.

Aeroport a La Seu

Quant a l’aeroport d’Andorra-la Seu, Meritxell Batet va indicar que “s’han avançat en moltes qüestions tècniques” i va asse-nyalar que la voluntat de l’executiu de Pedro Sánchez és “avançar en aquesta matèria i per tant que es pugui arribar a utilitzar en totes les seves condicions”. Si bé va insistir que “sempre avantposem les garanties necessàries de seguretat”. En aquest sentit, Toni Martí va anunciar que els ministeris espanyols de Foment i Defensa es reuniran l’abril de l’any vinent per “homologar el sistema GPS de l’aeroport de la Seu i per poder fer-lo efectiu si aquesta reunió va bé”.

En referència a les paraules de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, que dijous va titllar el projecte d’aeroport dins d’Andor­ra de “ficció”, Martí va reiterar que la “prioritat” del seu govern és l’aeroport de la Seu. “Això ha de quedar clar i no tenim dobles discursos”, va afegir.

“L’enveja” de Quim Torra

Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que va inaugurar la jornada, va manifestar “l’enveja” que sent cap a Andorra per ser un país independent. “Avui dia, la llibertat passa per la independència dels pobles, i des d’aquest punt de vista sento enveja dels països que ja l’han assolit”, va dir, i va afegir que “Andorra representa un país lliure, democràtic i li desitgem tota la sort del món”.

JOSEP PERALBA REP EL RECONEIXEMENT DELS EMPRESARIS

LA SEU D’URGELL. L’ex-conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, va rebre ahir el premi Reconeixement a la trajectòria professional 2018 de la Trobada Empresarial al Pirineu. Peralba va voler compartir el guardó amb tots els empresaris del Principat.

Complicitat espanyola en l'acord amb la UE

tracking