Reportatge

Assolir un repte

Treball en equip per aconseguir un objectiu: fer funcionar un robot i que compleixi la missió plantejada. La temàtica gira al voltant del malbaratament alimentari.

Assolir un repteAna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diuen que el més important és participar. Una vintena d’escolars van prendre part ahir a la final andorrana per escollir els millors dissenyadors d’un robot. Planificació, construcció, programació i execució. La recompensa era participar a la final de l’Estat espanyol per poder accedir a la cita internacional, la World Robot Olympiad (WRO) que enguany se celebrarà a Tailàndia a l’octubre. Hi participen seixanta països d’arreu del món.

A les tres de la tarda els membres dels equips arribaven a l’edifici Nexus d’Andorra Telecom, l’organitzadora de l’esdeveniment, acompanyats dels seus familiars. Hi havia temps fins a dos quarts de cinc per fer les últimes proves abans del moment més esperat. Aquest any el repte que proposa la WRO se centra en la fam al món. Traslladat a l’àmbit de la robòtica, s’havia d’aconseguir relacionar unes fitxes amb uns colors determinats, per tal de destriar aquells aliments que es poden aprofitar dels que no. El Pere, que és el segon any que pren part en la categoria Star, ho va explicar amb claredat. “Hem estat fent un robot que ha d’empènyer unes fruites en bon estat al seu contenidor corresponent i les del mal estat a la brossa.”

Però ahir “només” era la final. Els sis equips que van participar en la iniciativa van treballar en la concepció del robot des del mes de gener. “Els motiva molt perquè veuen una cosa que han construït ells i que executa accions que ells mateixos han pensat”, expli- cava el coach Jordi Fernández. Uns nervis i una emoció que sentien els nens i els professors que els han acompanyat durant el curs, com és el cas de Joan Rovira, el director de Loopa. En aquest sentit, va voler destacar que tots els projectes que es presenten són completament diferents els uns dels altres: “el repte és el mateix però no hi ha cap robot ni programa igual”, va assegurar.

Noobalcub de la categoria júnior, Misterloop en la categoria Elementary i Safabest en la categoria Star van ser els equips guanyadors a la final d’ahir. L’objectiu final és Tailàndia, però també diuen que l’important és participar.

tracking